Zoeken
 


Huidige crisis, een wetmatigheid? – Wim Grommen

Laatste wijziging: maandag 12 augustus 2013 om 15:01, 4308 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 12 augustus 2013

Datum: 19 april 2013
Locatie: Heemstede, Stormvogelweg 1
Tijd: 20:00 - 22:00

Wim Grommen was o.a. 6 jaar wiskunde/natuurlunde docent op het Norbertuscollege in Roosendaal. Gedurende 25 jaar gaf hij trainingen op het gebied van automatisering; Scheidegger in Venlo, BTA Bergen op Zoom en Oracle Nederland. Voor Oracle heeft hij o.a. cursussen verzorgd in Bogota Colombia, Halfway House Zuid-Afrika, Bratislava Slowakije. Momenteel verzorgt hij trainingen bij Transfer Solutions in Leerdam, een ICT-bedrijf dat gespecialiseerd is in dienstverlening rond Oracle-databasesystemen en Java-technologie.
Hij heeft zich de laatste jaren verdiept in transities, maatschappelijke transformatieprocessen, de S-curve en transities in relatie met beursindexen.

Publicaties in tijdschriften over deze onderwerpen kunt u vinden op zijn linkedin pagina:
Wim Grommen

Deze themalezing in het Nederlands gaat over een zeer actueel thema: de huidige crisis.
Deze lezing is gebaseerd op zijn paper "The present crisis, a pattern: current problems associated with the end of the third industrial revolution" geschreven voor een International Symposium in Valencia:
The Economic Crisis: Time for a paradigm shift.
Hij heeft op 25 januari 2013 tijdens het symposium in Valencia zijn paper aan mensen uit de wetenschap gepresenteerd.

Bijna dagelijks worden bedrijven en burgers geconfronteerd met de huidige crisis. Amper is er sprake van enig herstel of een volgend probleem moet worden opgelost. Niet alleen spaarders en beleggers hebben hierdoor geld verloren, ook bedrijven en de belastingbetaler moeten hun bijdrage leveren; zelfs de pensioenvoorziening van de burgers komt onder grote druk te staan.
Samenlevingen worden geconfronteerd met dezelfde problemen als aan het eind van de tweede industriële revolutie zoals oplopende werkloosheid, torenhoge schulden van bedrijven en overheden en dalende beursindexen. Kijkend naar de kenmerken van de fasen van transities, dit zijn maatschappelijke transformatieprocessen, zou het heel goed kunnen, dat we nu aan het eind van de zogenaamde derde industriële revolutie zijn aanbeland.

Tijdens de lezing komen belangrijke kenmerken van transities aan de orde, het verloop van een transitie volgens de s-curve, de duur van transities en belangrijke transities die zich in de geschiedenis hebben voorgedaan en die grote invloed hebben gehad op onze leefomgeving. Er wordt aan de hand van grafieken van o.a. beursindexes, de schuldenlast van samenlevingen, salariëring in de financiële wereld aangetoond dat deze grafieken grote overeenkomsten hebben met de s-curves van de laatste twee industriële revoluties. Er wordt ook aandacht besteed aan beursindexen. Beursindexen, zoals de Dow Jones, zijn fata morgana’s en zetten samenlevingen op het verkeerde been.

In de lezing staan vijf belangrijke pijlers van de eigen leefomgeving centraal. De historie heeft geleerd dat deze pijlers onontbeerlijk zijn voor een stabiele leefomgeving.

Ook nu moeten we weer nadenken op welke wijze we deze pijlers in evenwicht kunnen houden. De spreker nodigt op het eind van de lezing u uit, om hierover met hem van gedachte te wisselen.

Enthousiast en wil je nu ook zelf meepraten? Meld je aan.

Algemene informatie:

Locatie: Stormvogelweg 1, 2106 AR Heemstede.

Zaal open: 19:30 uur. Aanvang: 20:00 uur. Einde: 22:00 uur.

Entree: € 12,-- p.p. per presentatie incl. koffie, thee en water. (bij vooruitbetaling)

Openbaar vervoer
Vanaf NS Station Heemstede-Aerdenhout richting Zandvoort lopen en meteen oversteken (1e straat rechts).

Aan de Zaal: € 17,50 p.p. per presentatie incl. koffie, thee en water (zonder plaatsgarantie)

Dit bedrag graag overmaken vóór 18 april 2013 op rek. ING 4460579 t.n.v. Desire & Give te Voorhout o.v.v. Wim Grommen.



Bron: delezing.nl

Voeg toe aan: