Zoeken
 


Bayer wil via rechter publicatie studies bijengif tegenhouden

Laatste wijziging: woensdag 27 maart 2013 om 09:18, 2321 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 27 maart 2013

Bayer, producent van bestrijdingsmiddelen, stapt naar de rechter in een poging openbaarmaking te verhinderen van bijna veertig studies die zijn gebruikt bij de registratie van middelen die dodelijk zijn voor bijen. .
Het Ctgb, de instantie die in Nederland bestrijdingsmiddelen toelaat op de markt, besloot afgelopen week een stapel wetenschappelijke onderzoeken van Bayer en andere fabrikanten openbaar te maken. Daarom was gevraagd door de Bijenstichting. De stichting wil zich een beeld vormen van de kwaliteit van het registratie-onderzoek.

Bayer verzette zich bij het Ctgb tegen openbaarmaking met een beroep op bescherming van auteursrechten en bedrijfsgeheimen. Het Ctgb wees in eerste aanleg het verzoek van de Bijenstichting af. De Bijenstichting tekende bezwaar aan en kreeg deels gelijk.

‘Mogelijk relevante gegevens’
Het gaat in totaal om meer dan 120 studies. Een kleine dertig studies was al openbaar. Van de resterende onderzoeken weigert het Ctgb in ongeveer vijftig gevallen openbaarmaking om auteursrechten en bedrijfsbelangen van de fabrikanten te beschermen. Daaronder zitten ook studies die volgens het Ctgb ‘mogelijk relevante gegevens’ bevatten over de giftigheid van de insecticiden (zogenoemde neonicotinen) voor bijen.

Bijbehorende url:
http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/3414927/2013/03/25/Bayer-wil-via-rechter-publicatie-studies-bijengif-tegenhouden.dhtmlBron: anarchiel.com

Voeg toe aan: