Zoeken
 


Waarschuwing voor EU: stop geweld tegen demonstranten

Laatste wijziging: zaterdag 27 oktober 2012 om 21:55, 4251 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 27 oktober 2012

Vreedzame demonstranten in EU-landen worden door de politie geslagen, getrapt, beschoten en verwond met rubberen kogels en traangas. Dit buitensporige gebruik van geweld door de politie blijft vaak onbestraft.

In het verslag Policing demonstrations in the European Union staan persoonlijke verhalen over politiegeweld uit Griekenland, Spanje en Roemenië. De politie gebruikt vaak buitensporig geweld tegen demonstranten en journalisten, pakt mensen willekeurig op en geeft mensen geen toegang tot medische hulp. Amnesty International roept overheden op deze mensenrechtenschendingen te onderzoeken en voorkomen.

Zo raakte de Griekse journalist Manolis Kypreos aan beide oren doof toen de politie een stungranaat naar hem gooide toen hij verslag deed van een demonstratie in Athene in 2011. In oktober 2012 kreeg een 63-jarige vrouw een zenuwbeschadiging in haar been, toen de oproerpolitie haar bij een protest bij een goudmijn in Griekenland uit haar auto trok. Ze moest knielen en een agent trapte met zijn laars op haar enkel.

Oproep tot matiging

De politie is verantwoordelijk voor handhaving van de openbare veiligheid en de wet. Maar zij is er ook verantwoordelijk voor dat mensen vreedzaam mogen demonstreren. Zeker nu er in veel landen vanwege bezuinigingen veel protesten zijn, moeten regeringen de politie duidelijk maken dat zij slechts in noodzakelijke gevallen geweld mag gebruiken. Er moeten strenge regels komen voor het gebruik van mogelijk dodelijke apparaten zoals pepperspray, traangas, waterkanonnen en rubberen kogels. Klachten over geweld door de politie moeten zorgvuldig worden onderzocht en de daders moeten ter verantwoording worden geroepen.Bron: amnesty.nl

Voeg toe aan: