Zoeken
 


Guerrilla grafters enten stiekem vruchtdragende takken op sierbomen in de stad

Laatste wijziging: dinsdag 2 oktober 2012 om 09:22, 2956 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 2 oktober 2012

We zijn een groot fan van guerilla gardening, en we zijn bekend met het enten van planten en bomen, maar guerilla enten? Dat is ook voor ons nieuw. De afgelopen twee jaar heeft een groep die zichzelf Guerrilla Grafters noemt, stiekem in San Francisco takken van wel eetbare fruitbomen geënt op niet-eetbare siervruchtbomen.

De acties van de Guerrilla Grafters worden toegejuicht door de stadslandbouw liefhebbers. De straten van San Francisco staan vol met peer-, pruim- en appelbomen, maar uit angst dat het fruit tot rotzooi en overlast van knaagdieren zou leiden, heeft de stad met opzet steriele bomen geplant die geen vruchten dragen.

Door takken van wel eetbare fruitbomen aan deze steriele bomen te enten maken de Guerrilla Grafters fruit gratis en toegankelijk voor iedereen die er zin in heeft. De groep werd opgericht door Tara Hui, die een paar jaar geleden is begonnen met het enten van vruchtdragende takken aan bomen in de stad.

Om een tak op een fruitboom te enten hoef je enkel een snee in een tak van de boom te maken; plaats een tak van de vruchtdragende boom erin en bevestig het met tape. “Zodra het geheeld is, hecht het vast,” aldus Hui in de LA Times.“De tak wordt als het ware een deel van de boom.” Guerrilla Grafters gebruiken kleurgecodeerde elektrische tape om hun werk te markeren, maar ze geven de locatie van hun interventies niet weg aan de pers, uit angst dat de stad ze zal verwijderen.

Met “undoing civilization one branch at a time” als motto, zien Guerrilla Grafters wat ze doen als een positieve radicale en tikkeltje ludieke actie. Hoewel het niet het probleem van voedselschaarste oplost, is het een symbolische stap richting het gratis maken van vers voedsel, dat voor iedereen toegankelijk is. Hui zegt dat ze hard aan het werken is om minder afhankelijk van geld te worden. Ze ruilt en handelt met vrienden, houdt kippen in de achtertuin heeft een groentetuintje, en straks weer vers fruit in de straten van San Francisco.Bron: happynews.nl

Voeg toe aan: