Zoeken
 


Total vindt boren in poolgebied te gevaarlijk

Laatste wijziging: woensdag 26 september 2012 om 09:41, 2503 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 26 september 2012

LONDEN - Energieconcerns moeten niet naar olie boren in het poolgebied omdat de risico's voor het milieu daar te groot zijn. Dat zei bestuursvoorzitter Christophe de Margerie van het Franse oliebedrijf Total in een woensdag gepubliceerd vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens de krant is het voor het eerst dat een van de grote olieconcerns zich negatief uitlaat over oliewinning in het poolgebied. De Margerie is niet principieel tegen boren in ijzige gebieden.

Total heeft een aantal gasprojecten in extreem koude gebieden, waaronder het Shtokman-veld in de Russische Barentszzee. Volgens de topman is een gaslek makkelijker onder controle te brengen dan een olielek.

Rivalen als Shell en Gazprom kennen de nodige problemen bij hun poolprojecten. Shell maakte vorige week bekend dit jaar niet meer aan boren toe te komen in wateren ten noorden van Alaska omdat een koepel die bij calamiteiten over een boorput kan worden geplaatst beschadigd raakte bij tests.

Het concern werkt al 7 jaar aan boorplannen in het gebied en gaf daar in die periode 4,5 miljard dollar aan uit. Gazprom stelde de aanvang van een olieproject in Russische poolwateren vorige week uit vanwege zorgen over veiligheidskwesties.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: