Zoeken
 


UFO hacker wil schuld bekennen in UK

Laatste wijziging: woensdag 28 januari 2009 om 13:31, 2283 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 28 januari 2009

De Britse Nasa-hacker Gary McKinnon zegt bereid te zijn schuld te bekennen in Groot-Brittannie als hij daarmee uitlevering naar de Verenigde Staten kan voorkomen.

McKinnon werd in 2002 gearresteerd op verdenking van de grootste militaire computerkraak ooit in de Verenigde Staten. Hij verloor afgelopen augustus zijn beroep tegen uitlevering naar de VS bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Daarvoor verloor de 42-jarige al zijn beroep tegen uitlevering bij de hoogste rechtbank in Groot-Brittannië.

De advocaat van McKinnon, Karen Todner, schrijft in een brief die ze eind december heeft gestuurd aan de Britse hoofdaanklager Keir Starmer dat McKinnon schuld zal bekennen als hij in Groot-Brittannië voor de rechter wordt gedaagd wegens overtreding van de Computer Misuse Act (CMA).

Todner hoopt dat McKinnon in Groot-Brittannië een mildere straf krijgt opgelegd dan in de VS waar de Brit bij een veroordeling een gevangenisstraf van maximaal 70 jaar boven het hoofd hangt en een boete die kan oplopen tot $1,75 miljoen.

Justitie in Groot-Brittannië heeft deze week bevestigd dat ze de brief heeft ontvangen. Het is echter nog niet bekend wanneer Starmer het besluit neemt of McKinnon in Groot-Brittannië wordt vervolgd.

Eerder heeft een groep van zo’n 80 Britse parlementariërs steun toegezegd aan McKinnon die aan het Asperger syndroom zou leiden. Hoewel de parlementariërs niet kunnen voorkomen dat hij voor de Amerikaanse rechter moet verschijnen, maken ze er zich sterk voor dat hij zijn opgelegde straf mag uitzitten in een Britse cel.


Bron: deweekkrant

Voeg toe aan: