VVD, CDA, PvdA en D66 zijn criminele organisaties. De zwaartekrachtwet klopt niet. De staat der Nederlanden is ongrondwettelijk. Deze en nog andere beweringen deed de lijsttrekker van de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN) Johan Oldenkamp woensdagmiddag bij de persconferentie van zijn partij. In complottheorieën gelooft Oldenkamp evenwel niet. "In die hoek willen we niet zitten", zei hij.

SOPN is naar eigen zeggen 'een participatiebeweging waarin iedereen als soeverein mens evenveel zeggenschap heeft'. Voorafgaand aan de persconferentie in het Haagse nieuwscentrum Nieuwspoort hielden zo'n zeventig sympathisanten een manifestatie voor het gebouw van de Tweede Kamer. Twee personen werden gearresteerd omdat zij zich tegen aanwezige agenten keerden.

Oldenkamp verontschuldigde zich hiervoor. "Maar de sterke arm heeft zich ook niet helemaal netjes gedragen. Wij spreken niet vanuit allemaal mentale zaken, maar vanuit het hart." Volgens hem kwamen de arrestaties voort uit een 'explosie van gevoel'. "En via creatiekracht hebben wij nu publiciteit gekregen."

Op de persconferentie, waar een handjevol journalisten en zeker vijftig SOPN'ers aanwezig waren, hekelde Oldenkamp de 'mainstreammedia' en de gevestigde partijen. Volgens hem zijn VVD, CDA, PvdA en D66 criminele organisaties omdat leden van die partijen meedoen aan de Bilderbergconferentie. Ze weigeren daar openheid van zaken over te geven, wat volgens Oldenkamp ondemocratisch is.

Een jurist die verbonden is aan de partij zou erachter zijn gekomen dat 'de staat der Nederlanden' ongrondwettelijk is. Volgens de SOPN heeft niemand namens de Nederlandse regering op 6 mei 1945 het verdrag getekend waarin de capitulatie van de Duitsers werd bekrachtigd. "Dit zou betekenen dat ieder besluit dat sinds de Tweede Wereldoorlog is genomen illegaal is."

De partij trekt tevens de relativiteitstheorie van Einstein en de zwaartekrachtwet van Newton in twijfel. Ook ageert SOPN tegen zogenoemde 'chemtrails'. Dit zijn de strepen die vliegtuigen achterlaten in de lucht. Volgens de SOPN worden zo moedwillig chemicaliën verspreid.

De partij heeft lijst 19 toegekend gekregen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen en gaat voor 76 zetels, zegt Oldenkamp.