Zoeken
 


Hennephuis volop in ontwikkeling!

Laatste wijziging: woensdag 15 augustus 2012 om 11:53, 2822 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 15 augustus 2012

Vezelhennep is een mooi gewas dat milieuvriendelijk te telen is zonder bestrijdingsmiddelen.

Het blad levert eiwitten voor veevoer, de vezel kan gebruikt worden als isolatiemateriaal en de houtfractie als bouwmateriaal.

Het gebruik als bouwmateriaal werd deze week gedemonstreerd in Oude Pekela. De firma Kooi uit Appingedam is er in geslaagd om met hennepvezel elementen te ontwikkelen op basis van hennepbeton.

Door het hoge gehalte hennepvezel ontstaat een licht van gewicht, goed isolerende betonmengsel dat in complete wand- en dakelementen gegoten kan worden. Het bindmiddel is kalk, dat de eigenschap heeft tijdens de uitharding CO2 te binden. Dit proces gaat continu door en maakt het element steeds harder.


image

Afgewerkt met dampopen stuc-mortel, krijg je een heel natuurlijke ademende woningschil met hele gunstige bouwfysische eigenschappen.

Zo is de constructie extreem damopen, vochtregulerend en geluiddempend.

Voor 1 doorsnee woning is ongeveer 1,5 hectare hennep nodig. De woning groeit als het ware op de Groningse akker.

Nu nog de groeve-kalk vervangen door lokaal te produceren schelpkalk of leem en een oude ambitie van IPDUBO , bouwen met lokale materialen, komt weer een stuk dichterbij.

Het hennephuis is een ontwikkeling van Dun Agro BV, Bouwbedrijf Kooi (123-huis), Timmer BNA Architecten en wordt begeleidt door Syntens.

 Af te werken met rabatdelen.

Dak- en wandelementen in hennepbeton.Bron: ipdubo.nl

Voeg toe aan: