Zoeken
 


Belgische kernreactor al jaren lek

Laatste wijziging: vrijdag 13 juli 2012 om 23:40, 3321 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 13 juli 2012

AMSTERDAM - Van een kerncentrale in het Belgische Tihange is al zes jaar bekend dat er radioactief water uit een van de bassins lekt. Desondanks wordt er niets aan gedaan om het te verhelpen.

Dat stelt de Waalse krant La Libre donderdag.

De centrale in Wallonië is momenteel stilgelegd om af te koelen. In 2006 rapporteerde het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) al een lek van licht radioactief water.

Het Belgische elektriciteitsbedrijf Elektrabel heeft destijds geprobeerd het lek te vinden, maar is daar nooit in geslaagd, zo meldt de krant. Het zou gaan om 2 liter water per dag, dat uit een desactiveringsbad lekt.

Het FANC ziet nog geen reden voor paniek. "Het probleem wordt beheerd en er is geen enkele externe vervuiling." Plannen om de levensduur van de eerste reactor van de centrale in Tihange te verlengen tot 2025 worden dan ook niet gewijzigd.

Een door La Libre geraadpleegde expert zegt dat de beschermingskuip onder de reactor zal moeten worden vervangen.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: