Zoeken
 


Europa zet mes in bestrijdingsmiddelen

Laatste wijziging: maandag 26 januari 2009 om 23:06, 2242 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 26 januari 2009

 

Na jarenlang overleg heeft het Europees Parlement op 13 januari 2009 besloten de 25 meest schadelijke bestrijdingsmiddelen in de landbouw te verbieden. Milieudefensie strijdt, samen met Stichting Natuur en Milieu, al jaren voor betere regelgeving en is verheugd dat Europa nu eindelijk maatregelen neemt: het is beter voor ons milieu en onze gezondheid.

De landbouw bestrijdt met chemische bestrijdingsmiddelen, ook wel pesticiden geheten, insecten en schimmels. Pesticiden schaden echter ook de gezondheid van mensen en het milieu, doordat het in de grond, het water en ons voedsel terechtkomt. Veel middelen zijn bijvoorbeeld kankerverwekkend. Er zijn vrijwel altijd voldoende milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar.

Gif op groente en fruit
Het verbod geldt voor de meest kankerverwekkende pesticidensoorten en de soorten die gevaarlijk zijn voor de voortplanting. Dit is een stap vooruit voor de voedselveiligheid, want al deze verboden middelen zijn in de afgelopen jaren aangetroffen op groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten. Alle pesticiden moeten voortaan ook eerst worden getest op het effect van de ontwikkeling van het kind. Ook komt er een zwarte lijst van pesticiden die niet direct afgeschaft, maar op termijn wel vervangen moeten worden door bij voorkeur niet-chemische alternatieven. Verder is nog een reeks andere maatregelen gekomen

Helaas zijn nog niet alle stoffen, die de ontwikkeling immuunsysteem, hersenen, motoriek en geheugenfunctie beïnvloeden, verboden. Verdere verbeteringen van het bestrijdingsmiddelenbeleid blijven dus nog nodig, en Milieudefensie blijft zich daar samen met andere organisaties voor inzetten.

Meer informatie www.weetwatjeeet.nlBron: milieudefensie

Voeg toe aan: