Zoeken
 


Welk Gronings dorp is als eerste stroom-neutraal?

Laatste wijziging: woensdag 27 juni 2012 om 11:12, 2864 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 27 juni 2012

Wel dorp in de provincie Groningen slaagt er als eerste in om volledig stroom-neutraal te zijn? Daarbij zou dat dorp zelf net zo veel stroom moeten opwekken als er door het dorp verbruikt wordt. De PvdA in Provinciale Staten van Groningen wil dat er een beloning wordt ingesteld voor dit eerste energieneutrale dorp.

De Statenfractie van de Partij van de Arbeid wil het Groninger dorp dat het als eerste lukt om net zo veel stroom op te wekken als er in het dorp gebruikt wordt rijkelijk daarvoor belonen. Als er voldoende bewoners aan kleinschalige energieprojecten zoals zonnepanelen meedoen is het voor dorpen goed mogelijk stroomneutraal te worden. De PvdA wil dorpsgemeenschappen aanmoedigen om deze uitdaging samen en met eigen ideeën op te pakken.

De Statenleden van de PvdA willen dorpen aanmoedigen om zelf met oplossingen te komen voor de ombouw naar een volledig duurzame energievoorziening. Sjak Rijploeg: “Groningen wil tot de voorhoede behoren en het is noodzakelijk om grote groepen bij die ombouw te betrekken.

Gezamenlijke projecten in dorpsgemeenschappen dragen er aan bij deze klus te klaren en bovendien wekken ze een aanstekelijk enthousiasme. Wij hoeven dorpbewoners niet te gaan vertellen hoe ze dat het beste kunnen doen. We kiezen ervoor de eersten die het lukt te belonen.”

De PvdA zou graag zien dat de beloning werkt als een aanmoedigingprijs en opnieuw kan worden ingezet voor duurzame en innovatieve projecten in het dorp. Op deze manier profiteert de dorpsgemeenschap en kan het dorp zelf nieuwe projecten aangedragen.

De fractie denkt dat drijvende krachten in dorpen als het verenigingsleven en dorpshuizen zo gaan meeprofiteren. Juist deze worden bedreigd door hoge energielasten. Rijploeg: “Individuele bewoners profiteren door een lagere energierekening, het hele dorp profiteert doordat de beloning naar de gemeenschap gaat. Met de projecten die daaruit kunnen worden betaald kunnen gezamenlijke voorzieningen weer jaren in de benen worden gehouden.”Bron: gic.nl

Voeg toe aan: