Zoeken
 


Nieuw bewijs gevonden voor recente kosmische ramp

Laatste wijziging: dinsdag 12 juni 2012 om 12:24, 3743 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 12 juni 2012

AMSTERDAM - Een onderzoeksteam heeft een nieuwe aanwijzing gevonden dat een ecologische ramp die zich ongeveer 13.000 jaar geleden heeft voltrokken een kosmische oorzaak had.

In sedimentair gesteente in twee Amerikaanse staten en Syrië is glasachtig materiaal uit die tijd aangetroffen, dat bij een temperatuur van ongeveer 2000 graden gevormd moet zijn.

Het materiaal is vrijwel zeker ontstaan bij de inslag van een (fors) object uit de ruimte. Een ander team heeft zulke glasachtige afzettingen ook in het Zuid-Amerikaanse land Venezuela gevonden.

Inslagen

Het grote verspreidingsgebied wijst er volgens de onderzoekers op dat er binnen korte tijd verscheidene grote inslagen zijn geweest, veroorzaakt door brokstukken van één en dezelfde planetoïde of komeet.

De inslagen zouden de oorzaak kunnen zijn geweest van de duizend jaar durende periode van lagere temperaturen die met name het noordelijk halfrond van onze planeet abrupt trof. Maar die interpretatie is omstreden: veel wetenschappers zoeken de oorzaak bij het stilvallen van de warme golfstroom in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: