Zoeken
 


Wat een plant denkt

Laatste wijziging: maandag 11 juni 2012 om 09:37, 2600 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 11 juni 2012

Planten kunnen veel meer voelen en waarnemen dan wij denken. Bioloog Daniel Chamovitz onthult in zijn boek dat planten zelf kunnen ruiken hoe rijp hun vruchten zijn, verschillende aanrakingen kunnen onderscheiden, het verschil tussen boven en beneden weten, informatie uit het verleden kunnen onthouden, kunnen ‘zien’ als ze benaderd worden en zelfs ‘weten’ of iemand een blauw of een rood shirt aanheeft. Net zoals de mens hebben planten genen die het onderscheid kunnen maken tussen licht en donker en zo hun interne klok regelen.

De reden dat planten zo’n goed ontwikkeld sensitief systeem hebben, is dat zij zich anders dan mensen en dieren niet naar een andere omgeving kunnen verplaatsen. Ze moeten zich hierdoor steeds aanpassen aan weersveranderingen, ‘buurplanten’ die in hun buurt komen en ziektes. Zo groeit een iep naar het licht toe als een ‘buurboom’ in zijn zon staat, een krop sla maakt extra gif aan als er een ziekte heerst en een spar maakt dikkere takken als hij vaak door een storm heen en weer geschud wordt.
Chamovitz laat zo met zijn boek zien dat planten genetisch veel minder van ons verschillen dan we vaak denken.

Bron: Scientific AmericanBron: welingelichtekringen.nl

Voeg toe aan: