Zoeken
 


Herschrijfbaar DNA-geheugen als data-opslag

Laatste wijziging: donderdag 24 mei 2012 om 20:30, 3023 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 24 mei 2012

AMSTERDAM - Wetenschappers zijn erin geslaagd korte stukjes DNA zo te manipuleren dat ze als 'bits' functioneerden.

Het wetenschapsteam van Stanford University in de Verenigde Staten publiceerde de techniek in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De techniek richt zich op twee eiwitten die zijn afgeleid van virussen om de bits 'aan' of 'uit' te zetten. Al jaren waren de onderzoekers bezig met het verfijnen van de techniek om de waarde van de bit te veranderen.

De bits bestaan uit korte stukjes DNA in een chromosoom van de E.coli bacterie. Onder inlvoed van de twee viruseiwitten kunnen de stukjes in twee verschillende richtingen wijzen, vergelijkbaar met de 1 en de 0 van het binaire stelsel.

De stukjes zijn zo ontworpen dat ze groen of rood oplichten, afhankelijk van de richting waarin ze wijzen.

Tegenpolen

Voor het onderzoek werden de twee eiwitten uit een bacteriofaag, een virus dat bacteriën infecteert, gehaald. De eiwitten zorgen ervoor dat het DNA van de ontvanger veranderd kan worden. Doordat de eiwitten elkaars tegenpolen zijn, is het DNA herschrijfbaar.

Het vervolgonderzoek moet zorgen voor het maken van een volledige 'byte' (acht bits) van DNA-informatie die op eenzelfde wijze aangepast kan worden.

Eerste toepassingen zien de onderzoekers bij kanker-onderzoek. De bacteriën deelden zich tijdens experimenten tot wel negentig keer, waarbij de waarde van de bit hetzelfde bleef. Ofwel: het stukje DNA in het chromosoom bleef dezelfde kant opstaan, ook bij zoveel replica's. Zo zou de verspreiding van bepaalde kankercellen gevolgd kunnen worden.



Bron: nu.nl

Voeg toe aan: