Zoeken
 


Rapporteur raadt EU-parlement aan tegen ACTA te stemmen

Laatste wijziging: maandag 16 april 2012 om 08:53, 3818 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 16 april 2012

AMSTERDAM – De EU-rapporteur die gaat over ACTA raadt het Europees Parlement aan het antipiraterijverdrag naar de prullenbak te verwijzen.

Dat laat David Martin, voorzitter van het Internationaal handelscomité, donderdag weten. Het comité is onderdeel van het Europees Parlement.

Martin liet weten dat het zijn werk als rapporteur is om de wensen en zorgen af te wegen en een advies te geven voor de stemming. Hij adviseert het parlement dus tegen ACTA te stemmen. De stemming vindt in juni plaats.

Er zijn nog twee andere comités die een advies zullen uitbrengen. Het verschil is dat Martin de enige ACTA-rapporteur is.

Zorgen

De Europese Commissie zal vanwege de zorgen die over ACTA geuit zijn het verdrag voorleggen aan het Europees Hof. Critici zijn bang dat privacy geschonden wordt en dat de internetvrijheid en vrijheid van meningsuiting beperkt worden.

ACTA gaat over het aanpakken van namaakproducten, maar richt zich ook op de verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals films, via internet. De onderhandelingen vonden voor het grootste gedeelte achter gesloten deuren plaats.

Nut

De commissie deelt de zorgen echter niet, maar wil de onrust wegnemen. Volgens de Europese Commissie verandert het verdrag niets aan Europese wetgeving. Martin liet donderdag weten zich af te vragen wat het nut van ACTA dan is. Hij ziet alleen beperkte voordelen voor samenwerking met ontwikkelingslanden.

Volgens hem valt dit doel in het niet bij de zorgen en raadt hij daarom aan het verdrag te verwerpen.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: