Zoeken
 


Onderzoek naar stamceltherapie is nu toegestaan in de Verenigde Staten

Laatste wijziging: zaterdag 24 januari 2009 om 00:46, 1678 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 24 januari 2009

 

 

De US Food and Drug Administration (FDA) heeft toestemming gegeven voor meer onderzoek naar stamceltherapie. Het Witte Huis zou het besluit hiertoe niet hebben beïnvloed, maar men verwacht dat Barack Obama meer open zal staan voor stamcelonderzoek.

Voorheen mochten onderzoekers eerst maar een paar stamcelreproducties gebruiken, die afkomstig waren van embryo's die in augustus 2001 waren vernietigd. De meeste van deze stamcellen waren echter niet geschikt voor onderzoek, waardoor het werk van de onderzoekers veel vertraging opliep.

Stamcellen zijn te beschouwen als de voorlopercellen van alle 200 andere celsoorten in het lichaam. Stamcellen kunnen zich bijvoorbeeld differentiëren tot bloedcellen of zenuwcellen. Sommige onderzoekers denken in de toekomst stamcellen te kunnen gebruiken om organen te repareren of zelfs te kweken.

Het bedrijf Geron Corp is nu van plan om een onderzoek in te zetten naar het gebruik van stamcellen bij patiënten met een verlamming door schade aan het ruggenmerg. Het bedrijft heeft in het verleden al 170 miljoen dollar geïnvesteerd in onderzoek naar stamceltherapie bij ruggenmergschade.

Voor het nieuwe onderzoek van het bedrijf zullen stamcellen eerst buiten het lichaam worden gestimuleerd om zich tot zenuwcellen te differentiëren. Daarna zullen ze  in het ruggenmerg worden geïnjecteerd.
In een proefdierexperiment bleken verlamde ratten na het toepassen van stamceltherapie enige bewegingsmogelijkheden terug te krijgen.

Veel onderzoekers zijn blij met het besluit van de FDA rondom het toestaan van stamcelonderzoek. Echter, het kan nog wel 15 tot 20 jaar duren voordat er misschien een stamcelbehandeling mogelijk is.
Daarnaast bestaat er volgens onderzoekers ook een risico dat stamcellen kunnen leiden tot het ontstaan van tumoren, wanneer zij in het lichaam worden ingebracht. Er zal daarom ook nog veel onderzoek moeten plaatsvinden naar de veiligheid van stamceltherapie.



Bron: bbchealthnews

Voeg toe aan: