Zoeken
 


Bamboe is beter voor billen én milieu

Laatste wijziging: zondag 1 april 2012 om 21:35, 3093 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 1 april 2012

Als je naar de voordelen van bamboe als kledingsstof kijkt, dan vraag je je af waarom nog niet iedereen in bamboe loopt. Of toch op zijn minst in een onderbroek van bamboe. Het materiaal lijkt niet te overtreffen in comfort en in duurzaamheid.

De nadelen van katoen worden steeds duidelijker. De prijzen op de wereldmarkt stijgen hard en de productie van katoen is een grote vervuiler geworden. Katoen beslaat ongeveer 2,5% van de beschikbare landbouwgrond, maar gebruikt 16% van de chemische bestrijdingsmiddelen. Ook het gebruik van water, via kunstmatige beregening, is bij de productie van katoen extreem hoog. Zo is voor een spijkerbroek en een T-shirt 10.000 liter (schaars) water nodig!

Bamboe daarentegen is beter voor het milieu, is zachter, vanwege de ronde microvezel, waardoor een beter draagcomfort ontstaat. Daarnaast voert bamboetextiel transpiratievocht beter af en geleid het temperatuur beter; bij koud weer is bamboetextiel ongeveer 3 graden warmer dan katoen, en andersom koeler bij warm weer.

Bamboetextiel blijft ook langer fris ruiken, omdat de bamboevezel beter ademt en omdat de bamboevezel een natuurlijk bestanddeel bezit dat 90% van de schadelijke bacteriën en schimmels verjaagt, die wel in katoen blijven overleven. Daarbij is de kans op allergische reacties vele malen kleiner dan bij katoen, vanwege het ontbreken van het gebruik van insecticiden of pesticiden bij de productie.

Beter voor het milieu
Bamboe heeft aan kunstmatige beregening geen behoefte en heeft genoeg aan het water dat er is. Daarnaast is bamboe 100% natuurlijk afbreekbaar, veroorzaakt geen gronderosie en neemt 35% meer CO2 op dan andere planten, zodat de uitbreiding van de bamboeteelt het broeikas effect tegengaat, waar katoen het broeikas affect juist verergert.

Het enige stukje productie dat nog vervuilend is bij bamboetextiel is de vervaardiging van de viscose. Maar ook daar wordt hard aan gewerkt. Men schat dat het totale productieproces van bamboetextiel nu al tot ongeveer 80% schoner is dan die van katoen en dat is een megaverbetering.

Nu ook goed verkrijgbaar

Mooi, zo’n nieuw produkt, zul je denken, maar waar kan ik het krijgen? In Nederland heeft Greendaddy de verkoop opgepakt en biedt inmiddels het grootste assortiment sokken, boxershort en t-shirts van bamboetextiel in Nederland. Inclusief topmerken.

“Ik draag niets anders meer dan ons eigen bamboeondergoed”, aldus een enthousiaste Rik Vegter, oprichter van Greendaddy. “Voelen is geloven, zo simpel is het. Ik ben daarom hard aan het werk om Greendaddy snel in Europa uit te breiden. Nederland is al live.

www.greendaddy.nlBron: duurzaamnieuws

Voeg toe aan: