Zoeken
 


Europese providers blokkeren internetverkeer

Laatste wijziging: woensdag 14 maart 2012 om 21:29, 4260 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 14 maart 2012

AMSTERDAM - BEREC, het Europees samenwerkingsverband van toezichthouders in de telecomsector, concludeert dat er in Europa regelmatig internetverkeer geblokkeerd of afgeknepen wordt.

Dat blijkt uit een document (pdf) dat burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) online heeft gezet.

BEREC doet onderzoek naar de situatie in Europa op het gebied van telecom en de definitieve resultaten worden in het tweede kwartaal verwacht. 400 providers deden mee aan het onderzoek en BEREC deelt nu alvast de eerste bevindingen.

Zo blijkt dat in Europa regelmatig Voice over IP (VoIP) geblokkeerd wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om Skype waarbij klanten kunnen bellen via een internetverbinding. Ook wordt filesharingverkeer door sommige beheerders van vaste en mobiele netwerken geblokkeerd.

DPI

Om de blokkades te realiseren wordt gebruikgemaakt van Deep Packet Inspection (DPI). Daarmee kan een aanbieder controleren welk verkeer er verstuurd wordt, maar het kan ook ingezet worden om het dataverkeer op een netwerk te managen zodat er geen problemen ontstaan.

Het probleem van DPI is dat in potentie ook de inhoud van verkeer kan worden bekeken. In Nederland ontstond vorig jaar nog ophef over het gebruik van de techniek door onder meer KPN. Deze provider stelde het echter te gebruiken om de netwerkprestaties te garanderen.

Daarnaast was er vorig jaar in Nederland sprake van een plan om bepaalde diensten te blokkeren of af te knijpen en zo het datanetwerk te ontlasten. De Tweede Kamer heeft daar met het opnemen van netneutraliteit in de Telecomwet een stokje voor gestoken.

Eerste Kamer

Binnenkort zal de Eerste Kamer over netneutraliteit stemmen. In de rest van Europa geldt dergelijke regelgeving niet. "Dit onderstreept de noodzaak voor netneutraliteitswetgeving. We hopen dat de Europese Commissie snel regels gaat stellen", aldus Ot van Daalen, directeur van BoF.

Hoeveel providers verkeer blokkeren en in welke landen dat vooral gebeurt, wordt later bekendgemaakt.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: