Zoeken
 


Satellieten en drones bespioneren Europese boeren

Laatste wijziging: dinsdag 14 februari 2012 om 12:38, 3364 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 14 februari 2012

De Europese Unie verstrekt elk jaar miljarden euro aan subsidies om boeren te helpen. Die moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om de subsidie te krijgen en houden. Via onbemande vliegtuigen wordt nu gecontroleerd of ze correcte gegevens hebben verstrekt over hun grondgebied, meldt de BBC.

Ongeveer 70% van de controles vindt plaats via satellieten en spionagevliegtuigen. Onregelmatigheden kunnen leiden tot het verlies van de subsidie.

Sommige landbouwers hebben geen bezwaar tegen de methode. Ze beschouwen het als een onderdeel van het moderne leven. In Oostenrijk zeggen boeren dat de schaduwen die door bergen worden veroorzaakt het verzamelen van correcte gegevens verhinderen; de Schotten trekken de accuratesse van de resultaten in twijfel vanwege de voortdurend dichte bewolking boven hun land, die het werk van de satellieten hindert.

Onbemande en met camera's uitgeruste luchtvaarttuigen, de zogendaamde drones, worden reeds ingezet in Frankrijk, Italië en Spanje. De EU onderzoekt hoe de wetgeving kan worden versoepeld teneinde nog meer van deze apparaten in te zetten in de strijd tegen de fraude. Ook het Amerikanse congres heeft onlangs een wet goedgekeurd die toelaat landbouwbedrijven te controleren door de inzet van onbemande vliegtuigen.



Bron: express.be

Voeg toe aan: