Zoeken
 


Het Elektronisch PatiëntenDossier (EPD) wordt niet in september ingevoerd.....

Laatste wijziging: vrijdag 23 januari 2009 om 15:43, 2129 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 23 januari 2009

Het Elektronisch PatiëntenDossier (EPD) wordt niet in september ingevoerd, maar waarschijnlijk een paar maanden tot een half jaar later. Dat heeft minister Ab Klink van VWS vandaag bevestigd tijdens het Tweede Kamerdebat over het EPD.

epd

Wanneer het EPD precies wordt ingevoerd, kon de minister niet zeggen. De Tweede Kamer is vandaag tot vier uur in debat met Klink over het EPD en de wijziging van de Wet gebruik Burgerservicenummer in de zorg. “We gaan het EPD pas invoeren als het veilig kan”, stelde de minister aan het begin van het debat. Een aantal informatiesystemen, bijvoorbeeld op locatie in ziekenhuizen, apothekers en huisartsen, voldoet niet aan de veiligheidseisen.

“Niemand mag aansluiten zonder dat zijn systeem veilig is”, zegt de minister. “Ik wil de ruimte nemen tot het veilig is.” De minister wijst er op dat het landelijk schakelpunt uitgebreid is getest en wel veilig is verklaard. Uit de eerste uren van het debat blijkt dat de Tweede Kamer nog veel vragen heeft over het EPD, vooral over de veiligheid.

Daarnaast kunnen mensen altijd achterhalen wie de gegevens heeft ingezien. Op dit moment kan iemand dit alleen nog maar schriftelijk controleren, maar Klink wil dat dit uiteindelijk online te controleren is. Verschillende partijen verzochten de minister om het EPD voor de ingebruikneming opnieuw te laten toetsen, bijvoorbeeld door er hackers op los te laten, om te zien het in de praktijk standhoudt.



Bron: bijzijn

Voeg toe aan: