Zoeken
 


Vuurbol boven noord-Nederland gezien (update)

Laatste wijziging: donderdag 22 januari 2009 om 17:35, 3916 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 22 januari 2009

Een oranje vuurbol met een slinger eraan. Dat was volgens de Groningse sterrenkundige Theo Jurriëns zaterdagavond te zien op Terschelling. Jurriëns meent dat de waarnemer getuige was van een vallende ster, een stuk gruis uit de ruimte dat in de dampkring van de aarde is verbrand. Jurriëns, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontving rond kwart over acht zes tot acht meldingen van mensen die de meteoor hadden gezien. ”Eerst dacht ik dat er een vliegtuig in brand stond dat naar beneden stortte”, aldus de waarnemer op Terschelling. ”Ik zag het vanuit mijn keukenraam, richting oost boven Ameland.” De sterrenkundige kreeg verder meldingen uit Beilen, Winschoten en Voorhout.

De term ‘vallende ster’ is feitelijk onjuist. Vallende sterren zijn niets anders dan kleine steentjes uit de ruimte die hoog in de atmosfeer van de aarde verbranden. De kans bestaat dat de resten van die steentjes, meteorieten, op het land terecht komen. Dat gebeurt echter sporadisch. Op 7 april 1990 ging in Glanerbrug bij Enschede een meteoriet dwars door het dak van een huis. De bewoners dachten eerst dat er ingebroken was. Twee dagen later stelden wetenschappers vast dat het een meteoor moet zijn geweest die het huis was binnengedrongen.


De vuurbol werd zelfs in Zweden gezien, zo blijkt uit deze opname van Roger Svensson.

Update: Ook vanuit Spanje is zaterdagavond een explosieve vuurbol waargenomen. Tussen acht en negen uur ’s avonds werd de brandweer door vijftien verontruste mensen gebeld die de heldere meteoor vanuit Catalonië aan de hemel hadden zien verschijnen. Aangezien de ‘vallende ster’ die in ons land werd gezien naar alle waarschijnlijkheid boven Denemarken de dampkring van de aarde betrad, is het zo goed als zeker dat het hier om een andere vuurbol gaat.

Orginele bron: AnpBron: astroversum.nl

Voeg toe aan: