Zoeken
 


Zelfbewuste vrouwen krijgen dochters

Laatste wijziging: maandag 9 januari 2012 om 20:10, 3512 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 9 januari 2012

UTRECHT – Een groep Japanse en Britse wetenschappers denkt te hebben ontdekt dat vrouwen onbewust invloed kunnen uitoefenen op het geslacht van hun ongeboren kinderen.

Fitte en succesvolle vrouwen zouden ‘verwachten’ dat de kans groot is dat hun kinderen het relatief goed zullen doen wanneer dit ook vrouwen zijn.

Als de aanstaande moeders zelf echter een dominante vader hebben, gaat de voorkeur uit naar een zoon. In dat geval is de kans namelijk relatief groot dat het overgedragen genenpakket optimaal tot recht komt in een mannelijke lijn.

Blijkbaar, zo beweren de onderzoekers, kunnen organismen via een nog onbekende route enige sturende invloed uitoefenen op het geslacht van hun nakomelingen.

Evolutionair valt deze wens in elk geval te verklaren. De kans dat een gezond en succesvol nageslacht zelf ook weer tot voortplanting komt, is immers groter. Het beheersen van de selectietruc zorgt er daarmee voor de soort makkelijker kan overleven.

Meeltorren

De wetenschappers ontdekten het verband door bestudering van een populatie meeltorren, maar denken zelf dat het gaat om een biologisch mechanisme dat universeel voorkomt bij dieren – en daarmee waarschijnlijk ook bij zoogdieren en mensen.

De resultaten zijn te lezen in een op zondag verschenen publicatie van het wetenschapsblad Ecology Letters.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: