Zoeken
 


Monsanto mag maïs die tegen droogte kan verkopen

Laatste wijziging: zondag 8 januari 2012 om 15:09, 2707 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 8 januari 2012

AMSTERDAM - Monsanto, wereldleider op het gebied van genetische gemodificeerde zaden, heeft van de VS groen licht gekregen om maïs te verkopen die tegen droogte kan.

Hiermee komt een nieuwe lichting van genetisch gemodificeerde planten op de markt, die bestand is tegen hitte en tegen grond die weinig stikstof, fosfor en andere essentiële voedingsstoffen bevat.

Dit blogt journaliste Natasha Gilbert vandaag in Nature News.

Koolzaad

Monsanto ontwikkelde tot nu toe vooral gewassen die bestand waren tegen gif, zoals maïs, katoen, sojaboon en koolzaad. Het bedrijf is omstreden, omdat het zijn patenten op deze zaden te goed beschermd. Boeren die ze ongewild op hun land krijgen, bijvoorbeeld door de wind, moeten er ook voor betalen.

“Onze nieuwe zaden zijn ontworpen om het risico op oogstverlies te verlagen, vooral bij boeren in droge gebieden”, zei Hobart Beeghly, productiemanager van Monsanto in een persbericht.

BASF

Het bedrijf ontwikkelde het gewas in samenwerking met het Duitse chemiebedrijf BASF. Ze haalden daarvoor een droogtebestendig gen uit de bacterie Bacillus subtilis en bouwden dat in het DNA van de maïs. Daardoor wordt het negatieve effect dat droogte op de fotosynthese van de plant heeft gereduceerd.

Volgens de woordvoerder van Monsanto, Danielle Stuart, kan deze methode binnenkort ook op andere gewassen worden toegepast.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: