Zoeken
 


Nederland van boven - 24 uur Nederland

Laatste wijziging: dinsdag 13 december 2011 om 10:10, 4577 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 13 december 2011

(VPRO) De VPRO geeft Nederland een topview. Vanaf 6 december begint 'Nederland van boven', over ons alledaagse leven vanuit een nieuw, spectaculair perspectief. Wie vanuit een alledaags standpunt naar Nederland kijkt, valt vele zaken niet op. Wie echter van boven af naar de krioelende mierenhoop kijkt die ons land is, vraagt zich af waarom het niet elke dag totaal vastloopt in een ongelofelijke chaos. Daarom geeft Nederland van boven vanuit een buitengewoon perspectief een nieuwe kijk op ons land: vanuit de lucht.

Door langdurig met behulp van helikopters, satellieten en GPS-gegevens te kijken naar onze dagelijkse gang van zaken, wordt duidelijk wat vanaf de grond niet waarneembaar is. Vanuit vogelperspectief is te zien hoe Nederland functioneert. En zo wordt onder meer zichtbaar hoe na afloop van Boer zoekt vrouw, wanneer we massaal naar de wc gaan, onze riolen en waterleidingen ternauwernood ontsnappen aan een fataal infarct. Vanuit vliegtuigen, helikopters en luchtballonnen wordt tien afleveringen lang naar Nederland gekeken. Een spectaculaire zoektocht naar de ritmes en patronen van ons dagelijkse leven, die laat zien hoe we Nederland door de jaren heen hebben gemaakt, hoe we ons bewegen, ons ontspannen, hoe we werken, onze steden bouwen en ons landschap inrichten. Wat zegt dat over ons? En over onze behoefte aan maakbaarheid en regeldrift? Visualisaties van gegevens die met de nieuwste middelen worden vastgelegd, leveren in Nederland van Boven even sensationele als inzichtelijke animaties op. Van 24 uur beweging in de haven van Rotterdam bijvoorbeeld, samengebald in een beeld van één minuut.

Aflevering 1: 24 uur Nederland In de eerste aflevering wordt 24 uur lang gekeken hoe onze dagelijkse patronen en ritmes eruit zien. Vanuit de lucht is te zien dat de ogenschijnlijk chaotische mierenhoop waarin we ons met ruim 16 miljoen mensen bewegen, volgens voorspelbare patronen strak geordend is georganiseerd. Hoe en door wie wordt ons land draaiende gehouden? Water uit de kraan, de dagelijkse gang naar het werk, het mobiele telefoonverkeer; als het stilvalt zijn we ten einde raad. Wie zit er aan de knoppen om alles in goede banen te leiden? Presentatie: Roel Bentz van den Berg. Op de website kan iedereen zelf met unieke gegevens aan de slag die niet eerder voor publiek beschikbaar waren. Bij elk van de tien onderwerpen van Nederland van Boven kunnen die gegevens op een interactieve kaart op verschillende manieren met elkaar worden gecombineerd en jouw 'Nederland van boven' worden ontdekt.

Zo kan de bezoeker op de website nagaan of hij bij een dijkdoorbraak in zijn straat droge voeten houdt of waar in de buurt de grootste kans op een blikseminslag is. Die kans kan weer worden verbonden met gegevens over de bereikbaarheid van de ambulance of de vraag waar de meeste ontvlambare bedrijven zijn. Wie van risico houdt, ziet zo waar hij moet zijn voor wat sensatie tijdens een onweersbui. Elke uitzending biedt op deze manier een nieuwe 'bril' waarmee op de site de kaart van Nederland kan worden verkend. Op de site kan de bezoeker afleveringen integraal bekijken, of juist kiezen voor de fragmenten waarin hij het meest geïnteresseerd is. Verder is er 'the making of' over hoe het de programmamakers in de lucht verging. 'Nederland van boven' wordt mede mogelijk gemaakt door Kadaster, Geologische Dienst, Unie van Waterschappen en Arcadis.

(Klik op de onderstaande afbeelding om de video te bekijken)

Nederland van Boven

Bron:

www.nederlandvanboven.vpro.nl

 Bron: earth-matters.nl

Voeg toe aan: