Zoeken
 


Komeet Elenin is vergaan

Laatste wijziging: vrijdag 28 oktober 2011 om 21:49, 3721 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 28 oktober 2011

AMSTERDAM - De kleine komeet Elenin, die volgens onheilsprofeten de maand hel en verdoemenis op aarde zou veroorzaken, is niet meer.

Nadat de komeet op 10 september zijn kleinste afstand tot de zon had bereikt, was al duidelijk dat het object bezig was uiteen te vallen.

De meest recente waarnemingen wijzen erop dat het verval heeft doorgezet en dat de komeet tot een wolk van stofdeeltjes en brokken ijs is gereduceerd.

Dat kometen bij hun eerste nadering van de zon verbrokkelen is niet uitzonderlijk: dat overkomt ongeveer één op de vijftig. Kometen zijn nu eenmaal tamelijk losse samenballingen van ijs, gesteenten en stof.

Duizenden jaren

De schamele restanten van Elenin blijven nog duizenden jaren hun oorspronkelijke baan volgen. Uiteindelijk zal al het ijs verdampen en het stof zich over het zonnestelsel verspreiden. Komeet Elenin werd in december 2010 ontdekt door de Russische amateurastronoom Leonid Elenin.

Om onduidelijke redenen ontwikkelde het komeetje zich al snel tot een internethype: volgens sommigen zou het aardbevingen en andere rampen op aarde veroorzaken.

In werkelijkheid kon Elenin nooit dichterbij komen dan 35 miljoen kilometer. En door het uiteenvallen van de komeet is het zo ver dus niet eens gekomen.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: