Zoeken
 


Keltisch Stonehenge duikt op in Duits bos

Laatste wijziging: vrijdag 14 oktober 2011 om 13:34, 4385 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 14 oktober 2011

Wetenschappers hebben in het Duitse Zwarte Woud een soort Keltisch Stonehenge ontdekt.

Wetenschappers deden hun ontdekking toen ze oude kaarten van opgravingen nog eens onder de loep namen. Nabij de Magdalenenberg in het Zwarte Woud bevond zich een serie graven. Een koninklijk graf, met daaromheen andere graven. Al snel ontdekten de onderzoekers een patroon. In juni van dit jaar werden de resultaten al in een boek gepubliceerd.

De 100 meter brede begraafplaats in het Zwarte Woud is eigenlijk een enorme representatie van de Keltische kalender. Deze kalender is in tegenstelling tot de onze gericht op de maan. Datzelfde geldt voor de graven. Op de grafheuvel werden lange rijen palen geplaatst die gericht waren op de maanstilstand: een belangrijk onderdeel van de Keltische kalender. Zo’n maanstilstand vindt één keer in de 18,6 jaar plaats en de Kelten wisten dat zeer precies. De positie van de graven rondom de koninklijke tombe komt bovendien exact overeen met de sterrenbeelden op het noordelijk halfrond.

 

 
Klik afbeelding voor vergroting

De graven rondom het koninklijke graf (in het midden) zijn groen omcirkeld. Als we deze graven met lijntjes met elkaar verbinden, blijken deze exact dezelfde positie te hebben als de sterrenbeelden. Afbeelding: Römisch-Germanisches Zentralmuseum.


Met speciale computerprogramma’s kon de positie van de sterrenbeelden in de tijd van de Kelten worden achterhaald. Ook konden de onderzoekers vaststellen dat de begraafplaats rond het jaar 618 voor Christus moet zijn aangelegd. Daarmee is het de oudste en meest complete Keltische kalender ooit.

Geschreven door CarolineBron: scientias.nl

Voeg toe aan: