Zoeken
 


Tsunami's, aardbevingen,... Er is iets ernstigs op komst

Laatste wijziging: vrijdag 14 oktober 2011 om 13:29, 3686 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 14 oktober 2011

Japan werd dit jaar getroffen door verschillende aardbevingen en een tsunami. Ook de aardbeving in de Verenigde Staten was voor veel experts verrassend. Maar één ding is zeker: er is iets ernstigs op komst en het zal niet lang meer duren.

Dat is de conclusie van New York Times-auteur Steve Alten die een boek schreef naar aanleiding van de voorspellingen van de Maya's over het einde van de wereld in 2012. Eén theorie gaat over een gevaarlijke vulkaan onder de Canarische eilanden die bij een uitbarsting tot een megatsunami zou kunnen leiden. De hele Amerikaanse oostkust zou dan gevaar lopen.

Op dit ogenblik is al een vulkaan rond het eiland El Hierro aan het uitbarsten, maar ook die andere gevreesde vulkaanuitbarsting is volgens heel wat specialisten nakend. De uitbarsting van de Cumbre Vieja zou een aardverschuiving kunnen veroorzaken, die een megatsunami kan triggeren. Deze vloedgolven zouden zich tegen de snelheid van een vliegtuig kunnen voortzetten en 30 tot 50 meter hoog zijn als ze de kust van de VS bereiken.

Watermassa
"De huidige vulkaan kan geen tsunami veroorzaken, maar aangezien die andere slechts 100 kilometer verderop ligt, zal dat de geologische stabiliteit van de regio wel beïnvloeden", zegt Alten. De vulkaan in kwestie ligt nabij La Palma en zou een gigantisch stuk land in de oceaan kunnen doen storten. Het water zou dan honderden meters hoog kunnen opspringen en in de vorm van een enorme tsunami koers richting kustlijnen zetten.

"Ik zal niet verrast zijn als we een signaal krijgen om de oostkust te evacueren. Uiteindelijk zijn de feiten er al de hele tijd", zegt Alten. "In het geval van de Cumbre Vieja moeten we ons niet afvragen of het zal gebeuren, maar eerder wanneer."Bron: hln.be

Voeg toe aan: