Zoeken
 


Gratis voedsel

Laatste wijziging: maandag 19 januari 2009 om 22:48, 3128 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 19 januari 2009

 

Er zijn verschillende manieren om ergens gratis te eten. Het kan gratis op straat bij een beweging dat `overgewaaid` is uit Amerka met naam `food not bombs`. Zij vragen aandacht voor het volgende: enerzijds voor het feit dat er veel geld uitgegeven wordt aan wapens en defensie en anderzijds wordt veel voedsel verspild en weggegooid (terwijl die nog goed te eten is); terwijl er tegelijker tijd zoveel mensen sterven van de honger, zowel in Amerika als in het rijke westen. 

Volkskeuken

Volkskeuken
Zo gaat het te werk. Een groep mensen bestelt gezamenlijk (biologische, vegetarische/veganistische) droogwaren direct bij de groothandel om zo de prijzen laag te kunnen houden. Vaak gaat een deel van de opbrengst naar een goed doel. De voedingswaren zijn meestal veganistisch of vegetarisch. Soms is er ook een eetcafé bij (ook wel volkskeuken of volxkeuken genoemd), waar voor een lage prijs een maaltijd gegeten kan worden.

Food not bombs

Ze zijn begonnen met voedsel op te halen bij winkels die het niet meer kunnen of willen verkopen. Met dit voedsel wordt een maaltijd bereid en uitgedeeld op drukke plekken in de steden. Gratis! Soms komen hier wel honderden mensen op af, die dakloos zijn of weinig geld hebben, of voor het ideaal. Een soort eten voor de vrede. Met spandoeken en foldertjes wordt van winkelend publiek de aandacht gevraagd.

Afdeling beginnen?

Food for bombs kookt veganistisch en soms vegetarisch. Iedereen kan zo een afdeling beginnen. Maar er is nog een andere mogelijkheid om uit eten te gaan; bij iemand thuis (een VOKO of huiskamerrestaurant) of in een reguliere restaurant zoals in Amsterdam "Bolhoed" in Gent " Komkommertijd en Lekkerge", Berlijn " Hans Würst", Utrecht " ACU" / " Kook in een rok" en " De blauwe kameel" in  Wageningen " Zeezicht" en in Zutphen " Kloostertuin" en de " Driekant" .   

Voko

Citaat: " Het VOKO is een groep mensen die om de drie maanden samen biologisch en vegetarisch voedsel bestellen bij een groothandel. Het bestellen, uitwegen en in de winkel zitten is allemaal vrij (-willigers) werk en gebeurt door de VOKO-leden. Om sociale redenen kopen we voedsel aan bij een nederlandse koöperatieve groothandel waar er geen bazen zijn en iedereen hetzelfde loon krijgt. Door de rechtstreekse aankoop en het vrijwilligerswerk blijft het biologisch eten voor iedereen betaalbaar. De drijfveren achter dit project zijn zowel sociaal als ecologisch."


Bron: infoyo

Voeg toe aan: