Zoeken
 


Zembla: Het omstreden kankervaccin (+video)

Laatste wijziging: dinsdag 21 oktober 2008 om 22:02, 3527 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 21 oktober 2008

Vanaf volgend jaar september kunnen alle meisjes van twaalf, via het Rijksvaccinatieprogramma, een inenting tegen baarmoederhalskanker krijgen. In de medische wereld heerst verdeeldheid over het nieuwe middel.

Lees ook: Invallen bij farmaceutische bedrijven

Er zijn artsen die er hoge verwachtingen van hebben, maar er is ook een groep met grote twijfels. Helpt het wel? Is het veilig? Hoe zit het met de bijwerkingen? De lobby van de farmaceutische industrie is ondertussen succesvol, want niet eerder is een middel met zoveel snelheid in het nationale vaccinatieprogramma geaccepteerd.

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die wordt veroorzaakt door een virus. Dat virus, het HPV-virus, wordt overgedragen door seksueel contact en kan kwaadaardige cellen veroorzaken.

Prof. F. van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut is het oneens met de snelle invoering van het vaccin: "We weten nog niet of het vaccin echt wel baarmoederhalskanker voorkomt, we weten niet of het vaccin ernstige bijwerkingen heeft en we weten ook niet of er herhaalvaccinaties nodig zijn."

Experiment
Haar kritiek wordt gedeeld door Prof. H. Schellekens. Hij is lid van de commissie ter beoordeling van geneesmiddelen: "Zolang niet is vastgesteld of het vaccin kanker voorkomt en wat de werking en de bijwerkingen zijn, heb je het eigenlijk over een experiment."

Dat het een experiment is, erkennen alle deskundigen. De groep 12-jarigen, die straks massaal wordt gevaccineerd, is nooit grootschalig wetenschappelijk onderzocht.

Toch is het vaccin al wel gewoon te koop. Inmiddels hebben twaalfduizend meisjes zich op eigen kosten laten inenten. Ze wilden niet wachten tot het vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen.

Research: Manon Blaas
Regie: Hetty Nietsch
Eindredactie: Kees Driehuis

Correctie:
In deze uitzending wordt gemeld dat Prof. L. Masugger deel uit maakt van de adviescommissie van de fabrikant GlaxoSmithKline. Dit is onjuist. Masugger is lid van de adviescommissie van Sanofi Pasteur MSD.

 

Zie ook : Homeopaten tegen vaccin baarmoederhalskanker (video)Bron: Zembla

Voeg toe aan: