Zoeken
 


Europese Commissie: Nederland aan vooravond van diepe recessie

Laatste wijziging: maandag 19 januari 2009 om 12:19, 3800 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 19 januari 2009

 

De Europese Comissie is uitermate somber over de vooruitzichten van de economie in de Europese Unie.

 -2%
De EC verwacht dat de Nederlandse economie in 2009 met 2% zal krimpen. Dat is nog wat meer dan de achteruitgang van 1,8% die voor de hele Europese Unie wordt voorzien. Voor de eurozone wordt uitgegaan van een krimp met 1,9%.

Reële economie

Dat staat in een tussentijdse raming die Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) maandag bekend heeft gemaakt. Volgens Almunia worden de effecten van de financiële crisis op de reële economie nu duidelijk. In november ging de Europese Commissie nog uit van een economische groei van 0,2 procent voor de hele EU en van 0,4 procent voor Nederland.

Herstel in tweede halfjaar
Toch ziet Almunia weer licht aan het einde van de tunnel. Extra overheidsuitgaven en -investeringen zullen volgens hem verlichting bieden. Almunia verwacht een geleidelijk herstel in de tweede helft van 2009. Volgend jaar zou de economie in de EU weer met een half procent toenemen. In Nederland blijft de groei dan beperkt tot 0,2%.

Werkloosheid
De economische krimp dit jaar leidt tot een forse toename van de werkloosheid, blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie. Het aantal banen in de EU daalt dit jaar met 3,5 miljoen. Het aantal werklozen komt daardoor uit op 8,75 procent van de beroepsbevolking. Voor de eurozone bedraagt de werkloosheid 9,25 procent in 2009. In 2010 zal deze situatie nog verslechteren.

Inflatie daalt
Er is ook een beetje goed nieuws: de inflatie in de EU zal teruglopen van 3,7% in 2008 tot 1,2% dit jaar. In de eurozone komt de inflatie in 2009 zelfs uit op 1%. Voor 2010 voorziet Brussel een geldontwaarding die net onder de 2% blijft.

Onzekerheden
De Europese Commissie wijst erop dat de raming met veel onzekerheden omgeven is, nu de wereldeconomie 'de grootste crisis doormaakt sinds de Tweede Wereldoorlog'. De economie in de Verenigde Staten slinkt volgens de commissie dit jaar met 1,6%, de Japanse met 2,4%.Bron: rtl.nl

Voeg toe aan: