Zoeken
 


Terugreis voelt stukken sneller

Laatste wijziging: donderdag 25 augustus 2011 om 09:41, 3025 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 25 augustus 2011

TILBURG -  De heenreis lijkt een eeuwigheid te duren en de terugreis is in een vloek en een zucht voorbij. Onderzoeker Niels van de Ven van de Universiteit van Tilburg ontdekte dat als de heenreis langer duurt dan verwacht, de terugreis veel sneller lijkt te gaan. Zelfs als er een andere, onbekende route wordt genomen.

Sociaal psycholoog Van de Ven ontdekte dat onze verwachting over de tijdsduur de bepalende factor is. „De terugweg kan zelfs 22 procent sneller aanvoelen dan deze in werkelijkheid is.”

Van de Ven deed drie studies naar de beleving van de heen- en terugweg. Hij ondervroeg mensen die met de bus naar de huishoudbeurs of de Efteling gingen, studenten die een fietstocht maakten en mensen die naar een video van personen op de fiets keken. Driekwart van hen zei de terugweg korter te vinden duren dan de heenweg.

Tijdsbeleving

Het onderzoek, waarvoor Van de Ven subsidie kreeg van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), heeft ongeveer 2 jaar geduurd.

De sociaal psycholoog is al bezig met een vervolgonderzoek: hoe is de tijdsbeleving als twee keer dezelfde film wordt gekeken of dezelfde taak wordt uitgevoerd?

 Bron: telegraaf.nl

Voeg toe aan: