Zoeken
 


Aardbeving in Washington

Laatste wijziging: woensdag 24 augustus 2011 om 09:21, 2919 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 24 augustus 2011

Washington -  De Amerikaanse staat Virginia is dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. De beving werd ook gevoeld in Washington en New York. Het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, en de zetel van het parlement, het Capitool, in Washington werden ontruimd.

Virginia grenst aan de Amerikaanse hoofdstad. Het epicentrum lag een kleine 50 kilometer van Charlotteville in die staat. De beving duurde zo'n vijf seconden. Veel mensen onvluchtten in paniek hun kantoor in de Amerikaanse hoofdstad. De hulpdiensten in het District of Columbia, waarin de Amerikaanse hoofdstad ligt, lieten weten dat de meeste gebouwen in het centrum van Washington, 140 kilometer van het epicentrum, werden ontruimd. Verkeerslichten vielen uit.

Schade

Er zijn vooralsnog geen berichten over slachtoffers. Wel meldden de hulpdiensten in Washington dat zij veel oproepen hadden gekregen. De Nationale Kathedraal, het hoogste gebouw in de hoofdstad, heeft volgens een woordvoerder schade opgelopen. Een aantal torenspitsen is afgebroken.

Volgens de Amerikaanse Geologische Dienst was de aardschok te voelen tot in New York en het Canadese Toronto, honderden kilometers naar het noordoosten.In New York werden wolkenkrabbers geëvacueerd omdat ze op hun grondvesten stonden te schudden.

Persconferentie

De persconferentie die Dominique Strauss-Kahn zou houden in verband de vrijspraak in de zedenzaak, werd op ook het laatste moment afgezegd. Ook het stadhuis van New York werd ontruimd. Het werk aan het nieuwe World Trade Center werd stilgelegd.

Het vliegverkeer vanaf de luchthavens John F. Kennedy en Newark lag stil omdat de verkeerstorens waren ontruimd. Ook in Washington en Philadelphia moesten verscheidene vluchten aan de grond blijven. In de hele regio raakte mobiele netwerken overbelast.

Zeldzaam

Ook in Boston zijn gebouwen ontruimd. Twee kernreactoren in Virginia werden meteen uitgeschakeld. „Dit is een van de grootste aardbevingen aan de oostkust in lange tijd, minstens enkele decennia”, zei een woordvoerster van de Amerikaanse Geologische Dienst. Aardbevingen komen vaak voor in het westen van de Verenigde Staten, maar zijn aan de oostkust vrij zeldzaam. Het ws de zwaarste aardbeving in Virginia sinds 1897.

Kijk hieronder naar de schade in een voorstad van WashingtonBron: telegraaf.nl

Voeg toe aan: