Zoeken
 


Een boot van plastic afval

Laatste wijziging: maandag 18 juli 2011 om 09:35, 2874 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 18 juli 2011

De uitdaging is eenvoudig te omschrijven, maar minder eenvoudig om uit te voeren: een boot van plastic afval bouwen. En met de boot door Nederland reizen.

De planning is zeer ambitieus: 21 maart 2012 ligt de boot in het water, in de lente en zomer van 2012 vaart de boot door Nederland.

Plastic afval waardevol maken

Het probleem van de Plastic Soep is complex en er is dus ook niet één oplossing. Maar waar Plastic Whale voor wil strijden, is dat er zo min mogelijk plastic afval in de natuur en daardoor in ‘s werelds wateren terechtkomt. Wij willen daar een bijdrage aan leveren door consumenten, bedrijven en overheden anders naar plastic afval te laten kijken; zij moeten er waarde aan hechten. Plastic is namelijk in vele opzichten een fantastisch product, totdat het zwerfafval wordt. En de reden dat het op zoveel plekken in de wereld zwerfafval is geworden, is dat het blijkbaar weinig waarde heeft zodra het is gebruikt; het wordt letterlijk gezien als wegwerpartikel. Plastic Whale is van mening dat consumenten, bedrijven en overheden wereldwijd de waarde van plastic afval moeten gaan zien. Zodra iets waarde heeft, gooi je het niet zomaar weg. Of je doet meer moeite om het te herwinnen.

Wij zijn hierbij geinspireerd door de Keniaanse ondernemer uit dit filmpje. Duidelijker kan het niet.

Onze droom: de wereld veroveren

Plastic Whale is ambitieus. Wij zien de bouw van de boot als een fantastische uitdaging. Maar ook als het begin van veel meer. Wij dromen van een boot die wereldwijd tegen lage kosten, veilig en eenvoudig gebouwd kan worden. Zodat de boot op lokaal niveau kan bijdragen aan de oplossing van de Plastic Soep en de economie doordat plastic afval waarde krijgt. Natuurlijk, we moeten eerst maar eens de eerste boot bouwen. Dat blijkt al een hele klus. Maar een mens mag dromen. En ondertussen begint de droom steeds meer invulling te krijgen… ‘Be careful what you wish for.’ ;-)

Wil je onderdeel worden van de uitdaging? Kijk op de actielijst of mail naar marius@plasticwhale.org

Meer info zie bronBron: plasticwhale.org

Voeg toe aan: