Zoeken
 


40 kilometer lang oliespoor vervuilt Yellowstonerivier

Laatste wijziging: maandag 4 juli 2011 om 09:46, 2696 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 4 juli 2011
© ap

In de Amerikaanse staat Montana drijft een 40 kilometer lang oliespoor op de Yellowstonerivier, afkomstig van een lekke pijpleiding van ExxonMobil.

"De timing kon niet slechter," zegt Steve Knecht van de hulpdiensten. "Nu de Yellowstonerivier op overstromingsniveau zit en er zoveel puin in het water ligt, is het verrekt moeilijk om er iets aan te doen."

Mississippi
De ruwe olie drijft stroomafwaarts aan tien kilometer per uur, en hulpverleners proberen de smurrie tegen te houden met olie-absorberende materialen en drijvende afsluitingen. De rivier heeft verder geen dammen voor hij samenvloeit met de Mississippirivier, dus het is niet duidelijk hoe ver de olie nog zal drijven, en hoeveel schade het lek uiteindelijk zal veroorzaken. Duane Winslow van de hulpdiensten zegt dat de olievlek kleiner wordt naarmate de smurrie verder drijft.

160.000 liter
Woordvoerster Pam Malek van ExxonMobil zegt dat er 750 tot 1.000 barrels (120.000 tot 160.000 liter) olie in de rivier is gelekt, terwijl andere verantwoordelijken van Exxon het houden bij die hoogste schatting. Na een halfuur kon het lek worden gedicht. "De verantwoordelijken zullen de Yellowstonerivier in de oorspronkelijke staat herstellen", laat gouverneur Brian Schweitzer alvast weten.

Evacuaties
In Laurel, waar het in de pijpleiding zich bevond, werden 140 mensen tijdelijk geëvacueerd uit schrik voor mogelijke ontploffingen van de vrijgekomen gassen. Ook over een strook van 32 km langs de rivier werden honderden inwoners geëvacueerd. ExxonMobil laat weten het lek "diep te betreuren". (sam)Bron: hln.be

Voeg toe aan: