Zoeken
 


UPDATE: Grootste daling detailhandelsverkopen VS ooit

Laatste wijziging: woensdag 14 januari 2009 om 16:46, 2542 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 14 januari 2009

 

(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Detailhandelsverkopen VS december dalen harder dan verwacht' om meer details toe te voegen)AMSTERDAM (Dow Jones)--De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in december 2008 sterker gedaald dan verwacht. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Op maandbasis namen de verkopen met 2,7% af, aangepast voor seizoensinvloeden. Exclusief autoverkopen daalden de verkopen met 3,1%. Dit is de grootste daling sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw, toen de registratie van het cijfer startte.

In november daalden de detailhandelsverkopen met 2,1%. Dat cijfer werd neerwaarts herzien ten opzichte van een eerder gemelde daling van 1,8%.

Op jaarbasis daalde detailhandelsomzet in december met 9,8% ten opzichte van december 2007. Exclusief auto's daalden de verkopen in een jaar tijd met 6,7%.

De cijfers zijn veel slechter dan werd verwacht. Door Dow Jones geraadpleegde economen rekenden voor december op een afname van 1,2% op maandbasis. Exclusief auto's voorspelden zij een daling van 1,5%.

Een deel van de lagere omzet kan worden verklaard uit daling van de consumentenprijzen, die naar schatting van economen in december met 0,8% zijn gedaald. Het officiele cijfer hierover komt vrijdag naar buiten.

De detailhandelsverkopen nemen inmiddels al zes maanden op rij af. Dat is de langste periode van daling die tot nu toe werd geregistreerd.

De maandelijkse detailhandelsverkopen worden nauwlettend gevolgd door de financiele markten, omdat zij een indicator zijn voor de consumentenbestedingen. Die zijn op hun beurt goed voor tweederde van het Amerikaanse bruto binnenlands product.Bron: iex

Voeg toe aan: