Zoeken
 


Grote zonnestorm kan satellieten beschadigen

Laatste wijziging: vrijdag 10 juni 2011 om 10:59, 3553 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 10 juni 2011

WASHINGTON - Op de zon heeft zich een grote eruptie van waterstof en helium voorgedaan. Deeltjes van deze zonnestorm kunnen de aardatmosfeer raken en satellieten lamleggen, waarschuwt de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA woensdag.

De plasmawolk heeft een doorsnee van een paar miljoen kilometer.

Het gaat voorlopig met een snelheid van enkele duizenden kilometers per seconde door het heelal, meldde Bernd Inhester, fysicus van het Max Planck Instituut voor onderzoek naar de zon. Dat de wolk recht op de aarde afkomt, is onwaarschijnlijk.

Gevaar

''Voor onze toenemend technische wereld zijn zulke zonnestormen een gevaar'', zegt directeur Joe Davila van het Amerikaanse instituut voor ruimteweer ISWI.

''Sterke zonnestormen kunnen stroomnetten en satellieten platleggen.'' Deeltjes van de wolk kunnen als poollicht aan de hemel te zien zijn. 

Acievere fase

De Verenigde Naties presenteerden juist woensdag een plan om voorspellingen en waarschuwingen over het weer in de ruimte te verbeteren. Dat moet de wereld helpen omgaan met de zonnestormen, nu de zon een actievere fase ingaat. De activiteit moet in 2013 een piek bereiken.

''Geen land heeft zelf genoeg geld voor zulke voorspellingen. We hebben waarnemingen nodig vanuit de hele wereld'', zei Barbara Ryan, directeur van het ruimteweerprogramma van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN.

''We willen afspraken maken over een gemeenschappelijk protocol voor waarschuwingen.''

Vliegtuigen

Dankzij vroegtijdige waarschuwingen kunnen vliegtuigen tijdig routes verleggen of wisselen van frequenties. In de toekomst kan wellicht apparatuur worden ontwikkeld die bestand is tegen de zonnestormen.

Een gigantische superstorm op 1 september 1859 zorgde voor branden in telegraafkantoren. Het zorgde voor een aurora dat zo helder was dat mensen 's nachts konden lezen bij het licht. Een dergelijke zware zonnestorm zou nu 1 à 2 biljoen dollar aan schade opleveren, aldus de NASA.

 



Bron: nu.nl

Voeg toe aan: