Zoeken
 


Politieke vrijheid in 2008 verder afgenomen

Laatste wijziging: dinsdag 13 januari 2009 om 23:26, 3339 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 13 januari 2009

 

WASHINGTON -  De politieke vrijheid in de wereld is vorig jaar voor de derde keer op rij verder afgenomen. Dat meldde de Amerikaanse organisatie Freedom House dinsdag in haar jaarlijkse rapport over politieke rechten en burgervrijheden.

Oorzaak van de terugval is onder meer de presidentsverkiezing in Rusland die „vrij noch eerlijk” was, aldus de organisatie. Ook in de buurlanden van Rusland is een trend naar meer autoritair beleid zichtbaar.

Een van de weinige lichtpuntjes was vorig jaar de toename van vrijheid in Zuid-Azië, al verslechterde de toestand in Afghanistan. Daarentegen is volgens het rapport de democratische situatie in Irak verbeterd als gevolg van de verbeterde veiligheidssituatie en een groeiende deelname van de soennieten in het politieke proces.

De organisatie vreest dat dit jaar de vrijheden in autoritaire landen door de economische crisis verder zullen afnemen.Bron: telegraaf

Voeg toe aan: