Zoeken
 


Tornado's razen door midwesten VS

Laatste wijziging: maandag 23 mei 2011 om 10:28, 2704 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 23 mei 2011

Novum/AP) - JOPLIN - Tornado's hebben zondag een spoor van vernieling getrokken door het midwesten van de Verenigde Staten. In de staat Missouri werden in het stadje Joplin hele blokken huizen en bedrijven verwoest. Een woordvoerster van de stad maakte melding van minstens 24 doden, maar voegde eraan toe dat het er waarschijnlijk meer zijn. Door het uitvallen van de elektriciteit en de telefoon verloopt de communicatie moeizaam.

Van het ziekenhuis in Joplin werden honderden ruiten stukgeblazen. Ziekenhuispersoneel had nauwelijks tijd om patiënten naar de gangen te verplaatsen, weg van de ramen. Gewonden werden nadat de storm voorbij was getrokken opgevangen in een theater in het centrum. Medische dossiers, röntgenfoto's, isolatiemateriaal en andere brokstukken werden tot honderd kilometer verderop teruggevonden.

Hulpdiensten hebben zwaar materieel naar Joplin gestuurd om te helpen puin te ruimen. Gouverneur van Missouri Jay Nixon heeft de noodtoestand afgekondigd en president Barack Obama heeft zijn medeleven betuigd.

Jeff Lehr, verslaggever van een lokale krant, bevond zich op de eerste etage van zijn huis toen de tornado langsraasde. "Er klonk een luid, blazend geluid, de ruiten begonnen te knappen. Ik moest naar beneden, glas vloog in de rondte. Ik opende een kast en wrong mij er in. Toen hoorde je alles gaan. Het dak werd van mijn huis gerukt, net als bij alle andere huizen. Ik kwam buiten en er was niets meer over."

De storm die de tornado in Joplin veroorzaakte trok over een breed gedeelte van het midwesten van de VS, van Oklahoma tot Wisconsin. In Minneapolis werd ten minste een dode gemeld. Vorige maand kwamen door tornado's in het midden van de VS meer dan 350 mensen om het leven.Bron: nieuws.nl

Voeg toe aan: