Zoeken
 


Wikileaks onthult strijd om Noordpool

Laatste wijziging: vrijdag 13 mei 2011 om 19:20, 3124 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 13 mei 2011

Geheime documenten tonen aan dat diverse landen azen op de olie- en gasvoorraden op de Noordpool. Het is een strijd tegen de klok.

Het ijs trekt zich terug. En dat biedt mogelijkheden. Het vergemakkelijkt namelijk het boren naar olie en gas en de jacht op edelstenen. Amerika ziet het helemaal zitten, maar erkent in de documenten – afkomstig van de Amerikaanse ambassade – dat er meer kapers op de kust zijn.

Politiek
Het ideale moment om op de Noordpool – en dan in het bijzonder op Groenland – aan de slag te gaan, lijkt nabij. Niet alleen komen steeds meer bodemschatten min of meer bloot te liggen. Ook politiek is het moment goedgekozen.

Onafhankelijkheid
Groenland maakt nu nog deel uit van Denemarken, maar veel inwoners pleiten voor onafhankelijkheid. Door de bodemschatten ter beschikking te stellen van andere landen, krijgen de inwoners genoeg geld binnen om hun land zelfstandig te runnen.

Kroonprins
Het document komt op een bijzonder moment in de openbaarheid. Terwijl Wikileaks het bericht plaatste, kwamen ministers van Rusland, de VS, Canada, Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen en IJsland in Groenland bij elkaar om het onder meer over de toekomst van het gebied te hebben. En vorige week nog vertrok een Nederlandse delegatie (waaronder de kroonprins) naar Groenland om de mogelijkheden en gevaren van exploitatie te bestuderen.


Bron / Lees verder: scientias.nlNoot redactie:

Gisteravond zapte ik toevallig langs nieuwsuur op Ned2 waar ik even verbaast bleef hangen. De noordpool zal blijkbaar daadwerkelijk snel melten en de strijd om wie het mag plunderen is inderdaad losgebarsten. Als al het ijs smelt hadden we toch een probleem zeiden ze? Niks aan de hand dus en alvast plannen maken voor het plunderen.. Zie onderstaande uitzending. Even doorspoelen naar 18:00

Link: http://player.omroep.nl/?aflID=12523000&start=00:18:00&end=00:53:02Voeg toe aan: