Zoeken
 


Archeologen graven naar echte Mona Lisa

Laatste wijziging: woensdag 11 mei 2011 om 15:27, 3346 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 11 mei 2011

FLORENCE - Italiaanse archeologen zijn woensdag begonnen met graven naar de stoffelijke resten van een 16e-eeuwse vrouw van wie wordt vermoed dat zij model heeft gestaan voor Leonardo da Vinci's beroemdste werk: de Mona Lisa.

Doel van de opgraving is haar schedel te vinden, zodat een reconstructie kan worden gemaakt van haar gezicht.

Van Lisa Gherardini, beter bekend als Lisa del Giocondo, wordt al enkele jaren gedacht dat zij de vrouw is met de mysterieuze glimlach, die de bezoekers van het Musée du Louvre in Parijs al eeuwen fascineert. Zij zou volgens de onderzoekers begraven kunnen liggen onder een middeleeuws klooster in het hart van Florence.

De archeologen hopen het lichaam te vinden met behulp van radarapparatuur. Van alle stoffelijke resten die zij vinden, willen zij het DNA vergelijken met dat van Gherardini's afstammelingen.

Onmogelijk

Lang niet iedereen is er evenwel van overtuigd dat het zo makkelijk zal gaan. ''Het is onmogelijk, laat haar in vrede rusten'', vindt Natalia Strozzi, een actrice die zegt een nazaat te zijn van Gherardini.

Strozzi vraagt zich bovendien af wat de vondst kan opleveren dat opweegt tegen de fenomenale schilderkunst van Da Vinci.

De identiteit van het model voor de Mona Lisa verdeelt de kunstwereld al vele jaren. Duitse wetenschappers beweerden drie jaar geleden dat zij in oude geschriften het onomstotelijke bewijs hadden gevonden dat Gherardini inderdaad het model was. Anderen, onder wie de curator van het Louvre, betwistten dat.

Man

De Italiaanse kunstkenner Silvano Viceti kwam eerder dit jaar met een heel andere theorie. Een mannelijke leerling en minnaar zou Da Vinci hebben geïnspireerd tot zijn meesterwerk.

Ook die stelling wees het Parijse museum, dat al sinds de achttiende eeuw munt slaat uit de door mysteriën omhulde Mona Lisa, evenwel met klem van de hand.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: