Zoeken
 


De hond als spiegel

Laatste wijziging: donderdag 28 april 2011 om 09:57, 2746 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 28 april 2011

Honden spelen reeds sinds lange tijd een rol in het leven van mensen. Vroeger werden honden onder andere gebruikt voor de jacht, om de kudde bij elkaar te houden of om bijvoorbeeld het erf te bewaken. Inmiddels zijn de meeste honden die wij in onze samenleving tegenkomen 'gewone' huishonden.

In mijn ogen is het een gemiste kans dat wij niet meer gebruik maken van onze honden om wie zij zijn. Wij mensen kunnen zoveel van onze honden leren over onszelf. Daar hoeft de hond geen moeite voor te doen. Dat vraagt wat van ons mensen. Zij wij bereid om naar onszelf te kijken in de interactie die wij met onze honden hebben? Willen wij geconfronteerd worden met onszelf en de verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen gedrag?

Als wij beter weten wat een hond voor wezen is en welke taal hij spreekt, kunnen wij hem beter begrijpen en op een goede manier in zijn behoeften voorzien. Mensen zijn in staat de taal van 'de ander' te leren. Honden niet. Daar komt bij dat wij mensen kunnen leren om hetgeen wij zelf doen, in de interactie met onze honden, beter te zien. Wij zijn in staat op ons eigen handelen te reflecteren. Wij kunnen onszelf observeren en zien wat het effect is van ons gedrag. Gedrag dat vaak voortkomt uit emoties, gevoelens, gedachten, overtuigingen, ervaringen en opvoeding. Gedrag dat voor onze honden vaak niet te begrijpen is en voor veel verwarring en onduidelijkheid zorgt. Wat wij naar onze honden laten zien, laten wij vaak ook op andere plekken in ons leven zien. Dit is lang niet altijd effectief en maakt ons ook lang niet altijd gelukkig. Daar komt bij dat ook onze honden hier meestal niet gelukkig van worden. Het is niet voor niets dat er zoveel honden zijn die problemen vertonen.

Door meer te leren over je hond als soort en je bewust te zijn van je eigen gedrag in relatie tot het gedrag van je hond leer je meer over jezelf. Als je je bewust bent van wat je zelf doet, kun je dit aanpassen. Als je vervolgens leert om beter te communiceren met je hond en een betere leider te zijn voor je hond, vertaalt zich dit vaak automatisch naar je dagelijks leven. Ook in je dagelijks leven zul je merken dat je duidelijker zult gaan communiceren, meer zelfvertrouwen zult krijgen en meer ontspanning zult vinden. Als jij maar in de spiegel van je hond wil kijken.Bron: taketheleash.nl

Voeg toe aan: