Zoeken
 


Onderzoekers waarschuwen voor rampzalige zonnestorm

Laatste wijziging: zaterdag 10 januari 2009 om 22:30, 3922 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 10 januari 2009

 

Een nieuwe studie die is uitgevoerd door onderzoekers van de National Academy of Sciences heeft aangetoond dat uitbarstingen op de zon rampzalige gevolgen kunnen hebben in de toekomst. De voorspelling is deels gebaseerd op een heftige zonnestorm die in 1859 plaatsvond en problemen met elektriciteitkabels in Europa en de Verenigde Staten veroorzaakte. Daardoor woedden er lange tijd grote branden. Volgens wetenschappers kan een dergelijke storm, die mogelijk plaats gaat vinden tijdens het volgende zonnemaximum in 2012, catastrofale verstoringen veroorzaken op sociaal en economisch gebied.

Wanneer de elfjarige zonnecyclus zijn maximum bereikt, kan onze ster krachtige magnetische stormen veroorzaken die fataal kunnen zijn voor satellieten, mensen in de ruimte in gevaar kunnen brengen en communicatiesystemen op de aarde kunnen verstoren. De onderzoekers hebben berekend dat in de Verenigde Staten alleen al meer dan honderddertig miljoen mensen zonder stroom kunnen komen te zitten als er een krachtige zonnestorm ontstaat. “Het drinkwater zal door het uitvallen van de elektriciteit vervuild raken en etenswaren en medicijnen zullen niet meer gekoeld kunnen worden,” valt te lezen in hun rapport. “De samenleving zal niet meer gebruik kunnen maken van talloze voorzieningen die het nodig heeft.”

Uit voorspellingen die zijn gedaan door verschillende wetenschappers is gebleken dat het maximum van de cyclus waar de zon nu in zit hevig zal zijn. Het laatste hevige zonnemaximum vond in 1958 plaats, toen zelfs in Mexico noorderlicht waar werd genomen. Men denkt dan ook dat 2012 gepaard zal gaan met een groot aantal uitbarstingen op onze ster, waarbij een behoorlijke hoeveelheid elektrisch geladen deeltjes de ruimte in wordt geblazen. Het magnetisch veld van onze planeet beschermt de aarde tegen deze deeltjes, maar kan bij zware stormen niet alles tegenhouden. Overheden doen er volgens de onderzoekers dan ook verstandig aan om goed voorbereid te zijn. “Er zullen gedetailleerde voorspellingen moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat men de controle niet zal verliezen.”



Bron: astroversum

Voeg toe aan: