Zoeken
 


Ramen gebruiken als energieopwekker

Laatste wijziging: dinsdag 19 april 2011 om 09:54, 3328 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 19 april 2011

AMSTERDAM – Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelen een systeem om energie op te wekken via de ramen van huizen en gebouwen.

Dat meldt het MIT.

In de ramen moeten moleculen de energie van infraroodstraling die naar binnen komt opslaan. Die moleculen zitten in transparante zonnecellen waarin de elektronen omgezet worden tot stroom. Het ‘gewone’ licht wordt doorgelaten waardoor de ramen doorzichtig blijven.

Het systeem zou voordelig zijn omdat de productiekosten drastisch lager liggen. Zo wordt er flink bezuinigd op de kosten van glas. De producenten kunnen namelijk gebruik maken van het glas dat de afnemer op dat moment gebruikt. Normaal gesproken bepaalt het glas ongeveer de helft van de prijs van een zonnecel.

Installatie

De wetenschappers kijken nog hoe de cellen het beste geïnstalleerd kunnen worden. Wanneer de cellen aan de buitenkant van de ramen komen te zitten zijn ze niet goed beschermd tegen de weersomstandigheden. Er wordt gekeken of de module bij dubbelglas tussen de twee glasdelen geplaatst kan worden.

Eerdere pogingen om een dergelijk systeem te onwikkelen liepen op niets uit. De cellen gaven te weinig energie af of blokkeerden te veel licht. Met een speciale chemische formule zijn de onderzoekers erin geslaagd deze obstakels weg te nemen.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: