Zoeken
 


Maak van je laptop een seismograaf

Laatste wijziging: donderdag 31 maart 2011 om 08:30, 4140 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 31 maart 2011

De recente zware aardbevingen in Nieuw-Zeeland en Japan hebben een nieuwe impuls gegeven aan Quake Catcher, een project van Stanford University. De gedachte is een wereldwijd netwerk van eenvoudige seismografen te bouwen, die mensen thuis aan hun pc koppelen. Dat levert een weelde aan informatie op die wetenschappers kunnen gebruiken om aardbevingen beter te begrijpen.

De USB-kastjes die als seismograaf dienen zijn op het moment uitverkocht, maar eigenaren van sommige laptops kunnen sowieso meedoen. Deze bevatten namelijk bewegingssensoren, die eigenlijk onderdeel zijn van de schokbescherming van de harde schijf, maar die ook goed te gebruiken zijn om aardbevingen te registreren. Even de software downloaden en klaar.

Ook mensen zonder sensoren kunnen helpen door rekentijd te doneren, vergelijkbaar met het Seti@Home project om astronomische data te analyseren. Want talloze pc’s met sensoren wereldwijd produceren meer data dan de snelste supercomputer aankan.



Bron: technolo.nl

Voeg toe aan: