Zoeken
 


Plutonium aangetroffen in bodem Fukushima

Laatste wijziging: dinsdag 29 maart 2011 om 15:52, 2314 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 29 maart 2011

De exploitant van de Japanse kerncentrale Fukushima I heeft kleine hoeveelheden plutonium aangetroffen in bodemmonsters bij het nucleaire complex. Dat meldde Tepco vandaag.

De vervuilde monsters zijn een week geleden genomen op vijf plekken bij de centrale. Volgens het bedrijf zelf zijn de gevonden kleine hoeveelheden gevonden plutonium 238, 239 en 240 niet schadelijk voor de gezondheid. De aangetroffen hoeveelheid was volgens Sakae Muto, vicepresident van Tepco, vergelijkbaar met de hoeveelheden plutonium die wel eens in Japan werden aangetroffen nadat deeltjes door wind werden meegevoerd na nucleaire proeven door het buitenland. De werkzaamheden in de centrale hoeven dan ook niet worden stilgelegd.

Volgens Tepco is het nog niet zeker waar het plutonium vandaan komt. Twee van de vijf vondsten bij de centrale lijken afkomstig van de beschadigde centrale zelf en niet uit de atmosfeer. Van de drie andere monsters is de herkomst onduidelijk. Experts denken dat het plutonium dat afkomstig is uit reactor 3, de enige reactor die ook plutonium als brandstof gebruikt, of uit een bassin waar verbruikte brandstofstaven in liggen opgeslagen. De Japanse nucleaire autoriteiten lieten weten bezorgd te zijn, ondanks dat de gevonden hoeveelheid plutonium relatief ongevaarlijk is. ,,Hoewel het niet gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid, ben ik niet optimistisch. Het betekent dat het insluitende mechanisme beschadigd is en de situatie zorgwekkend is", aldus een woordvoerder.

Hoogradioactief water
Eerder op de dag werd bekend dat uit een van de gebouwen van Fukushima hoogradioactief water is weggesijpeld. In het water werd 1000 millisievert per uur gemeten, wat tien miljoen keer hoger is dan gebruikelijk. In bodemmonsters werd het zeer giftige zware metaal plutonium aangetroffen. Het besmette water is volgens exploitant Tepco gevonden bij reactor nummer 2 van de Fukushima I-centrale. In een plas in een tunnel onder het gebouw werd 1000 millisievert per uur gemeten. Volgens het Amerikaanse Bureau voor Milieubescherming is een enkele dosis van 1000 millisievert genoeg om bloedingen te veroorzaken.
 
Gedeeltelijke meltdown
Ook werd bekend dat in reactor 2 waarschijnlijk een gedeeltelijke meltdown is geweest. Splijtstofstaven lijken gedeeltelijk gesmolten. Er werd al langer gevreesd voor een meltdown. Dat maakt het waarschijnlijk dat er grote schade is aan het reactorvat, het belangrijkste beschermende omhulsel.
 
In het gebouw van reactor 2 staat een laag water van anderhalve meter hoog die radioactief besmet is, vermoedelijk als een gevolg van de smelting. Die belemmert de reparaties aan het koelsysteem.
 
In het zeewater bij Fukushima I werd maandag net uit de kust 1150 keer zo veel radioactief jodium131 gemeten als wettelijk is toegestaan. Een dag eerder was het niveau van de zeer schadelijke stof nog 1850 keer de limiet. Het radioactieve materiaal is vermoedelijk door de regen in zee terechtgekomen.
 
Het Japanse ministerie van Gezondheid riep waterzuiveringsfabrieken in het hele land op om geen regenwater te gebruiken vanwege het gevaar op radioactieve besmetting. Ook adviseerde het ministerie de fabrieken de bassins met water af te dekken ter bescherming tegen radioactiviteit.
 
De radioactieve vervuiling in Japan reikt volgens de ASN, de Franse toezichthouder op nucleaire energie, verder dan de 'onveilige' straal van 30 kilometer rond de beschadigde kerncentrale. Een woordvoerder sloot niet uit dat zelfs op sommige plekken ,,buiten een straal van 100 kilometer" rond Fukushima sprake is van radioactieve vervuiling. Japan heeft inmiddels ook de hulp van Frankrijk ingeroepen om de situatie in de centrale onder controle te krijgen en de milieuschade te beperken. Tepco vroeg bedrijven als Electricité de France en Areva, zelf exploitanten van kerncentrales, om steun.
 
Het aantal doden en vermisten door de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen, is volgens de politie inmiddels opgelopen tot boven 28.000. De autoriteiten in de prefecturen hebben bijna elfduizend lichamen geïdentificeerd. Ruim 17.000 mensen staan te boek als vermist.Bron: ad.nl

Voeg toe aan: