Zoeken
 


Aantal Siberische tijgers zakt naar... 14!

Laatste wijziging: dinsdag 8 maart 2011 om 15:18, 5460 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 8 maart 2011
© reuters

Er leven nog maar veertien Siberische tijgers op onze planeet. Dat melden wetenschappers in het tijdschrift 'Mammalian Biology'. Het gaat om de effectieve populatie van de dieren.

In totaal leven er nog 500 Amoertijgers - zoals de Siberische tijger ook genoemd wordt - in het wild. Volgens BBC kent de tijger echter een bijzonder lage diversiteit, zodat elke ziekte of afwijking vermoedelijk aan de volgende generatie wordt doorgegeven. Een grotere genetische diversiteit zou de overlevingskansen van de Siberische tijger verhogen.

Mens
De Siberische tijger is de grootste kat ter wereld. Het dier leefde ooit verspreid over China, Korea en Rusland. In de twintigste eeuw heeft de bevolkingsgroei de habitat van de tijgers ernstig aangetast. Daarnaast werden de dieren ook het slachtoffer van stropers. In de jaren 40 leefden er nog amper 30 tijgers in het wild.

Laatste tijgers
Die dramatische afname van het aantal Siberische tijgers is de oorzaak van de minimale genetische diversiteit bij de dieren. Niet alleen de Siberische tijger is in gevaar. Ook de Bengaalse tijger staat op de rand van de uitsterving. Volgens WWF zullen over twaalf jaar mogelijk alle tijgers in het wild verdwenen zijn. Eind vorig jaar organiseerde Rusland nog een tijgertop om de dieren te redden. Tegen 2022 moeten er volgens de plannen dubbel zoveel tijgers in het wild rondlopen. (gb)

Noot redactie:

Echt toffe dieren....in de nieuwe tijd wil ik er 1 als huisdier .. oh en een vliegende draak...of een vliegende siberische tijger....ook goed :-)

Let trouwens op het getal met een 4 of 14 in het nieuws!......hier later iets meer over.....Bron: hln.be

Voeg toe aan: