Zoeken
 


Nieuw terreurwapen: de insektenbom

Laatste wijziging: donderdag 8 januari 2009 om 14:34, 3250 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 8 januari 2009

 

  

Volgens de Amerikaanse professor Lockwood is het voor terroristen relatief eenvoudig om een aanval met een 'insektenbom' uit te voeren. Door middel van het bewust kweken en uitzetten van met ernstige ziektes besmette insekten kunnen op deze manier miljoenen mensen getroffen worden.

 

Lockwood is professor entomologie aan de universiteit van Wyoming en auteur van het boek 'Zespotige Soldaten: Het gebruik van Insekten als oorlogswapen'. Volgens hem kan iedere willekeurige terrorist ongezien met een ernstige ziekte besmette insekten in zijn koffer het land in smokkelen.
 
De constructie van een insektenbom is volgens Lockwood 'waarschijnlijk veel eenvoudiger' dan het ontwikkelen van een chemisch- of kernwapen. 'Het basismateriaal is in iedere tuin te vinden.' Daarnaast kost het fabriceren van zo'n bom slechts 'enkele honderden dollars en een vliegtuigticket'.

Als voorbeeld noemde Lockwood het Riftdalvirus, een uit oostelijk Afrika stammende ziekte die zowel mensen als dieren ernstig ziek kan maken en een heel hoog sterftepercentage kent. Volgens de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) wordt de overgrote meerderheid van de mensen met deze ziekte besmet als zij in kontakt komen met het bloed en/of de organen van een geinfecteerd dier.

Daarom moeten overheden volgens Lockwood robuuste plannen hebben klaarliggen om een dergelijke aanval met besmette insekten te kunnen bestrijden. Het heeft namelijk geen zin om te proberen om de smokkel van geinfecteerd ongedierte aan de grenzen tegen te houden.


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: