Zoeken
 


Zeearenden vallen uit de lucht door honger in Canada (?)

Laatste wijziging: donderdag 24 februari 2011 om 09:17, 2682 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 24 februari 2011

Duizenden Amerikaanse zeearenden hebben in Canada moeite om de winter door te komen. Door voedselgebrek zijn sommige vogels zo uitgeput dat ze spontaan uit de lucht vallen of obstakels niet meer weten te ontwijken tijdens het vliegen. Dat meldde de Canadese krant 'Globe and Mail'.

Volgens natuurbeschermers in het westen van Canada vallen de enorme vogels soms zomaar uit de boom. Dierenartsen die de vogels vangen, hoeven daar geen moeite voor te doen: "Je loopt er naartoe en pakt ze op'', aldus dierenarts Maj Birch.

Minder zalm
In de herfst trekken normaliter veel zalmen naar Canada om daar eitjes te leggen. De adelaars eten hun buikje dan meestal vol, zodat ze de winter door kunnen komen. Afgelopen jaar was er echter veel minder zalm dan anders, wat heeft geleid tot een ware hongersnood onder de vogels.
 
Vergiftigd
De zeearenden wijken nu uit naar steden en vuilnisbelten. Volgens Robin Campbell van een lokale dierenopvang werden op een dag maar liefst dertienhonderd Amerikaanse zeearenden aangetroffen op een vuilnisbelt. "Mensen dumpen daar vergiftigde dieren en die worden door de adelaars opgegeten. De dieren zijn al sterk vermagerd, maar een groot deel raakt ook vergiftigd'', aldus Campbell.
 
Zegel president
De Amerikaanse zeearend is een grote, bruine vogel met een witte kop en gele snavel. De vogel kan tot wel een meter groot en zeven kilo zwaar worden. Volwassen dieren hebben een spanwijdte van 2,5 meter. De Amerikaanse zeearend staat afgebeeld op het zegel van de president van de Verenigde Staten. (anp/odbs)Bron: hln.be

Voeg toe aan: