Zoeken
 


Extreem weer op komst door actief geworden Russische vulkanen

Laatste wijziging: woensdag 9 februari 2011 om 19:52, 2838 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 9 februari 2011

Experts vrezen dat er nog extremer weer op komst is dan nu al op veel plaatsen op onze planeet te zien is. Reden: een aantal vulkanen in Rusland zijn de afgelopen maanden ongewoon actief geworden en spuwen grote hoeveelheden as in de atmosfeer, met als gevolg dat het zonlicht wordt geblokkeerd en de temperatuur daalt. De toch al zwaar door extreme weersomstandigheden getroffen wereld voedselproductie komt hierdoor nog eens extra onder druk te staan.

De aanhoudende erupties in 29 van de 160 vulkanen die zich aan de oostkust van het Russische Kamchatka bevinden hadden op geen slechter moment komen. De Stille Oceaan (Pacific) is door het La Nina verschijnsel al koeler dan normaal, wat onder andere mede de oorzaak van de watersnoodramp in Australië was. Tegelijkertijd is een groot deel van de Atlantische Oceaan juist warmer dan normaal. Deze combinatie zal volgens klimatologen het weer nog verder in de war schoppen, met grote gevolgen voor de land- en mijnbouw. Vooral de landbouw heeft toch al een zwaar jaar achter de rug.

Volgens de Oostenrijkse Erste Bank zullen de fors gestegen prijzen voor land- en mijnbouwproducten door het extreme weer nog verder gaan stijgen, waardoor de inflatie verder aangewakkerd wordt. Ook worden er als gevolg van de te verwachten zware stormen grote problemen voorzien voor de transportsector. Deze stormen worden veroorzaakt door het feit dat de Noordpool als gevolg van het vulkaanas in de atmosfeer nog kouder wordt, waardoor de poolwinden verder naar het zuiden worden gedreven en de normale windpatronen ernstig verstoord raken.

In de Browning Newsletter, een in het weer gespecialiseerde nieuwsbrief, wordt uitgelegd dat de Kamchatka vulkanen altijd wel een beetje actief zijn, maar dat dit recent plotseling veel heviger is geworden ('gewoon gestoord', aldus een expert). Sinds eind november vertonen de Kizimen, Sheveluch, Karymsky en Klyuchevskoy vulkanen bijna continu erupties. Dat heeft nu al voor bizar weer gezorgd; zo was het in Groot Brittannië met kerstmis kouder dan in Rusland en was New York bedekt onder een enorm pak sneeuw.
 
Het koude weer heeft de landbouw inmiddels een forse klap gegeven. De tarwe oogst in Australië was in december 10% lager dan normaal, de ergste daling in 100 jaar tijd. Het Russische ministerie van Landbouw voorspelt voor 2011 een graanoogst van 80 tot 85 miljoen ton, weliswaar beter dan vorig jaar maar nog altijd ver onder de 110 miljoen ton van 2008. Samen met de ernstige droogte in Argentinië, de overstromingen in Brazilië en Venezuela en het vreemde weer in de landbouwregio's in China heeft dit voor een ware explosie van de voedselprijzen geleid. (1)
 
Het afgelopen jaar vertonen over de hele wereld een groot aantal vulkanen plotseling activiteit of meer activiteit dan normaal. Experts denken dat de twee uitgebarsten vulkanen op het Japanse eiland Kyushu zeker nog de komende twee weken explosieve erupties zullen laten zien (2). De Shinmoedake vulkaan barstte voor het eerst in 52 jaar uit en deed dat sinds vorige maand al meer dan 10 keer. De twee vulkanen spuwden hun as tot 2 kilometer hoog in de atmosfeer. Diverse mensen raakten gewond en een aantal huizen werden verwoest. De Japanse Meteorologische Dienst zegt dat de lavakoepel in de Shinmoedake vulkaan nog steeds in omvang toeneemt en bij een nieuwe uitbarsting een lavastroom zou kunnen veroorzaken. (3)
 
Komende 20-30 jaar Global Cooling
Astrofysicus en meteoroloog Joe Bastardi, een bekende Global Warming criticus, zegt dat Global Cooling zich sneller doorzet dan eerder was voorzien. Aan de hand van weerkaarten laat hij zien dat het La Nina effect dit jaar vele malen sterker is dan normaal en een zeer ongewone kou in de VS heeft veroorzaakt. Omdat de Stille Oceaan -de grootste ter wereld en daarom van enorm veel invloed op de wereldtemperatuur- blijft afkoelen en de zon nog altijd veel te weinig zonnevlekken laat zien, verwacht hij dat de temperatuur op Aarde de komende 20 tot 30 jaar zal blijven dalen. Zijn slotopmerking: 'Er zijn dingen aan de hand die groter zijn dan de normale gang van zaken. We kunnen hier maar beter aandacht aan besteden en niet langer ons hoofd in het zand blijven steken.' (4)
 
 
Xander
 
(3) Arirang (Korea's Global TV)
(4) YouTube (AccuWeather)


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: