Zoeken
 


VN-gezant Falk zwaar onder vuur wegens twijfels aan 9/11

Laatste wijziging: woensdag 26 januari 2011 om 16:18, 4401 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 26 januari 2011

De Verenigde Staten willen bij monde van ambassadrice bij de VN Susan Rice dat de speciale VN-gezant Richard Falk wordt ontslagen. Falk, professor internationaal recht aan de universiteit van Princeton, had eerder deze maand op zijn blog twijfels geuit over de officiële versie van de aanslagen van 9/11.

Falk, VN-mensenrechtengezant voor de bezette Palestijnse gebieden, is ook in Israël persona non grata nadat hij het Israëlische beleid jegens de Arabische bevolking met de nazi-politiek versus de Joden had vergeleken. Falk is een Amerikaanse Jood en dat maakt het moeilijk om de beschuldigingen van anti-Amerikanisme en antisemitisme te uiten.
 
Toedekken
Op zijn internetstek had Falk geschreven dat er "bizarre tegenstellingen bestaan tussen de officiële verklaringen" over een door al-Qaida op het getouw gezette aanslag" en dat er van de kant van de Amerikaanse overheid duidelijk sprake is van het toedekken van feiten. Falks twijfel aan het veronderstelde gebrek aan voorkennis van de VS-overheid plaatst hem in het verdomhoekje van de "samenzweringstheoretici".
 
Onafhankelijk
Na de reactie van Rice tikte VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn speciale rapporteur op de vingers. Ontslaan kan Ban Falk niet: Falk is namelijk geen werknemer van de VN, maar een onafhankelijk deskundige, aangesteld door de in Genève zetelende VN-Mensenrechtencommissie. (belga/kh)Bron: hln.be

Voeg toe aan: